lørdag den 11. juli 2009

You can´t teach an old dog new tricks

Hvis i husker det, så trak Præsident Karzai for nogle få måneder siden - under voldsomt internationalt pres - en lov tilbage, der ville legalisere voldtægt, hvis hustruen nægtede sex til sin mand, i vores demokratiske eksperimentland, Afghanistan.

Nu er loven tilbage i en ny udklædning, eller indpakket i en ny burka. Ifølge den nye model af loven kan manden nu i stedet nægte den tekstilkrævende kvinde mad, hvis hun ikke vil have sex med ham.Islam er ikke noget i sig selv, siger mange. Den kan jo forandres. Men det er ikke helt sandt. Man kan højst forandre dens grad af indflydelse og den indflydelse skal Islam have så lidt af som muligt.

Jeg stiller mig ikke tvivlende over for muligheden at indføre demokrati. Men som sagt, "you can´t teach an old dog new tricks".

Demokrati i Afghanistan er noget som kommer til at tage generationer. Noget som kræver at nye ungdomsgenerationer som vokser op under andre vilkår, og som gradvist - generation for generation - frigører sig selv fra Islams åndelige åg. Det kommer til at tage 3-4 generationer, mindst. Før der er noget som bare minder om demokrati. Spørgsmålet er, om vi gider at være der så lang tid, eller om vi vælger den nemme løsning "our son of a bitch"?

2 kommentarer:

WilliamJansen sagde ...

Personligt gad jeg godt køre et eksperiment med en alternativ historie udlevet i en anden dimension, hvor man havde fokuseret på at 9/11 blev fintunet og endeligt udført i USA og kunne være blevet forhindret i USA.

I den virkelighed holdt man sig ude af Afghanistan, og strammede istedet op på lufthavns-sikkerhed m.m.

Det kunne være interessant at sammenligne konsekvenserne af de to måde at bekæmpe terrorismen.

Thomas Bolding Hansen sagde ...

Nu var der næppe nogle, der for alvor regnede med at sådan noget kunne ske. Det var surrealistisk for de fleste.

Sikkerheden er skærpet meget i USA efterfølgende, omkring 50.000 muslimer er smidt ud præventivt ud af landet.

Hvis Osama ikke havde angrebet USA på denne måde, og 9/11 var ikke første gang, og USA bombede i øvrigt Osama faciliteter i 1998.

Så hvis lufthavnsikkerheden havde været i top og man var på forkant med alle mulige og umulige terroangreb. Så havde Afghanerne stadig levet under Taliban og oplevet vold og undertrykkelse som sædvanlig, Osama havde stadig forberedt angreb på USA i Afghanistan, og måske anvendt noget med at sejle et skib ind i havn med en stor kemisk, biologisk, eller værre bombe, for at ramme hårdt, hvis han ikke kunne få sin flykapringsplan igennem.