mandag den 20. juli 2009

Integration mig her og der

I følge JP er Århus dårlig til at integrere indvandrere på arbejdsmarkedet:

I Århus Kommune står 26 pct. af indvandrere og efterkommere mellem 18-64 år uden for arbejdsmarkedet. De er lige nu på offentlig forsøgelse.

Det viser udregninger fra Statistikservice.dk, som har taget tallene fra Ministeriet for flygtninge, indvandrere og integration. Århus befinder sig i bunden af listen med seks andre kommuner, bl.a. Norddjurs.

Jeg har det dårligt med, at man kalder manglende arbejdspladser for manglende integration. Det er så upræcist som noget kan være.
Det kunne jo tænkes, at Århus også har svært ved at integrerere danskere på arbejdsmarkedet og ligger blandt de kommuner med den laveste beskæftigelse og faktisk er en kommune, der har været præget af meget høj arbejdsløshed, specielt historisk - gennem halvfemserne og begyndelsen af af dette årtusinde.

Det kunne jo tænkes, at eftersom de kommuner som har lavest arbejdsløshed generelt, også har lav arbejdsløshed blandt ikke-vestlige indvandrere, at der er en sammenhæng.

Nu skal Århus Kommune, som ellers går ned og møder indvandrerne i øjenhøjde med rapmusik, udstilles som en forbryder, der ikke vil ansætte indvandrere, og indvandrerne som sædvanligt udstilles som ofre for en konspiration, hvor de ikke kan få arbejde, eller anklages for at være dovne alt efter politisk tendens.
Det har været pisse hamrende svært at finde arbejde i Århus, indtil for ganske få år siden, og der er stadig ikke arbejde til alle her.

Der findes faktisk kommuner som Ringkøbing Skjern, Vallenbæk, hvor ikke-vestlige indvandrere har et beskæftigelsesniveau der er relativt højt. Hvorfor? Fordi det er kommuner som faktisk har mangel på arbejdskraft, eller havde før krisen, modsat Århus, hvor indvandrere flytter og flytter til i høje nettoantal.

I øvrigt er VESTLIGE indvandrere lige så dårligt beskæftiget i Århus, 54 procent har kun tilknytning til arbejdsmarkedet, mod 51 procent af ikke-vestlige.
Så er indvandrerne fra Tyskland, England, USA osv. vel også dårligt integreret, eller hvad?

Hvis det ikke lige var så upræcist et udtryk.

Mangel på arbejdspladser hedder det.

Mere fra DR, som tackler problemet anderledes:

Er man indvandrer, så skal man måske tænke sig om en ekstra gang, før man vælger at bosætte sig på vestlige Lolland. Der er nemlig stor forskel på, hvor gode kommunerne er til at integrere indvandrere på arbejdsmarkedet, og Lolland Kommune ligger på en kedelig sidste plads.

Det viser de seneste data for andelen af indvandrere og efterkommere på offentligforsørgelse i danske kommuner, der er lavet af Statistikservice.dk.

Hver tredje får støtte
Det fremgår tydeligt, at der er problemer i såvel yderområder som i de store byer. I Lolland kommune er næsten hver tredje - 29,2 procent - indvandrer eller efterkommer på offentlig forsørgelse. Det er 50 procent højere end landsgennemsnittet, hvor hver femte er på offentlig støtte.

I Odense og Århus kommuner er det mere end en fjerdedel - henholdsvis 27,6 procent og 26 procent af indvandrere og efterkommere fra ikke vestlige lande, som modtager offentlig forsørgelse, mens København og Aalborg kommuner ligger på 22,5 og 22,6 procent.

Vallensbæk og Lemvig i den gode ende
I den gode ende af tabellen ligger eksempelvis Vallensbæk og Lemvig, hvor kun henholdsvis 5 og 6,5 procent af indvandrerne og deres efterkommere er på offentlig forsørgelse.

Lolland er jo notorisk kendt for at være område med stor arbejdsløshed.

Det samme er for så vidt Århus og Odense.

Alligevel skal det dog lige gøres til et problem, hvis knapper man lige har glemt at trykke på:

Konsulent hos Statistikservice, Jesper Sørensen kalder tallene overraskende:

- Det er overraskende, at man finder både store og små kommuner blandt de, som har den største andel på offentligforsørgelse, siger han til DR Nyheder og fortsætter:

- De store kommuner med mange indvandrere og efterkommere kan tilsyneladende ikke overfører erfaringer fra indsatser i tilstrækkelig grad, mens de små kommuner måske mangler erfaringen i det hele taget, siger han.

Hvilke knapper skal man så trykke på? Sende flere på efterløn og førtidspension, i fleksjob, aktivering osv?

Hvis det skal give nogen mening, er det knapper som giver flere arbejdspladser, rigtige arbejdspladser.

0 kommentarer: