lørdag den 20. juni 2009

Hjertesmelteren og originalen

“Genier ere som Tordenveir: de gaae mod Vinden, forfærde Menneskene, rense Luften. Det Bestaaende har opfundet adskillige Tordenafledere. Og det lykkes. Ja vist lykkes det; det lykkes at gjøre det næste Tordenveir desto alvorligere.” Søren Kierkegaard


Aftenens tv bød på den for mig længe ventede finale i American Idol sæson 8. Jeg har holdt fra al information om vindere og for meget søgen på You Tube for at kunne bevare den fuldt autentiske spænding.

Det gode ved sådanne konkurrencer er at det bringer store sange og store sange sammen. Det er ikke alle artister, der er de helt store sangere.

Spændingen var stor, for der var ingen tvivl om hvem der var det største talent, sanger og performer og mest unik af de to. Det var Adam Lambert.

Jeg havde en mistanke om at han ikke ville vinde, baseret på to præmisser.

1. At han var bøsse og blev udstillet på O´reilly factor med et billede, hvor han kyssede en anden mand.

2. Originale personer vs hjertesmelterfaktoren som Kris Allen stod for.

Den hypotese skulle vise sig at holde stik.

Jeg tror ikke det er homofobi alene, der har gjort udslaget, eller betydet særligt meget. Med sin specielle fremtoning, sin specielle stemme og til tider ret så unikke optrædener, var Adam Lambert allerede stækket i forhold til at vinde flertallets stemmer. Adam Lambert endte i Bottom 3 allerede før billedet og hans seksualitet kom frem.

Originalitet og stort talent koster opbakning. Det gælder også i musikbranchen, men ikke i så høj grad der, som det gør i tænkningens verden.
I tænkningens verden sejrer banaliteterne og konformiteten i en grad som den ikke gør i musikbranchen.

Det er der ikke noget suspekt i, at man lettere knytter bånd til noget som allerede er tæt på en.

Men for originaliteten er det en kamp op ad bakke. Den kamp kommer dog ikke for Adam Lambert, hvis plader jeg og mange andre kommer til at købe. Lad pengesedlerne stemme der. Måske vinder Kris Allen også der, men jeg har en formodning om, at det gør han ikke.
Det afhænger selvfølgelig dog også af komponisterne og sangskriverne som bliver involveret til at skrive for de to.

Idol 8 bød på flere store sangere. De kunne ikke alle vinde. Men flere af dem kunne have vundet, hvis de var fordelt på andre sæsoner i stedet for denne.

Adam Lambert er i mine øjne det største talent American Idol nogensinde er kommet i nærheden af, her er hvorfor, desværre er det originale materiale omfattet af copyright:

Singlen Mad World oprindeligt lavet af Tears for Fears:Og Manden kan faktisk synge næsten normalt, her "The starspangled banner" Ikke superkvalitet, men smuk sang og stemme. Frihed er også hvad der tillader en person Adam Lambert at træde frem og blive mødt med åbne arme:One af U2: Bono selv ønskede at høre ham synge den:Track of my tears i studioversion:Og her en meget unik og speciel version of ring of fire, hvor det var første gang, jeg tænkte hans specielle optræden kunne koste ham den sejr han mest af alle fortjente. Men fortolkningen er intet andet end genial:En original optræden, kun lyd: "Feeling Good":Der var flere optrædener som kunne være værd at vise, f.eks Cindy Lauper med Allison Iraheta sammen i finalen hvor de sang "time after time". Men copyright igen igen. Find den som MP3!

Men Danny Gokey version af "You are so beautiful":

0 kommentarer: