lørdag den 27. juni 2009

Handlingsplanstid


Vi mangler snart uddannet arbejdskraft

Hver måned mister tusinder af danskere deres job på grund af finanskrisen. Men om blot få år vil der igen være akut mangel på arbejdskraft inden for en række fag. Og det vil belaste både den offentlige sektor og de private virksomheder.

Kernetropper på vej ud
Velfærdssamfundets faglærte kernetropper er nemlig på vej ud af arbejdsmarkedet på pension og efterløn, og der er ikke unge til at erstatte dem. Den million erhvervsuddannede som i dag udgør rygraden på arbejdsarbejdsmarkedet og som svarer til 45 pct. af alle privat ansatte, vil i 2020 være reduceret med 110.000.

Om ti år vil der således være 18.000 færre kontoruddannede, 16.000 færre sosu’er, 14.000 færre butiksuddannede, 12.000 færre bankuddannede, 8.000 færre mekanikere, 3.000 færre elektrikere, 5.000 færre tømrere, 3.000 færre smede og 5.500 færre maskinarbejdere end der er i dag.

Så er det nu under den stigende arbejdsløshed som følge af den økonomiske krise, at der skal uddannes flere.
Der er marginalt dyrere, og i nogle tilfælde billigere end at have dem gående på passiv overførselsindkomst.

Men det er spørgsmålet om at man kan lægge to og to sammen i den sammenhæng. Det kunne man ikke i begyndelsen af halvfemserne, hvor man undlod at uddanne folk til "arbejdsløshed" I dette her tilfælde, kan man dog ikke på nogen måde kalde det at uddanne folk til arbejdsløshed selv om målsætningen hedder at 95 procent af en ungdomsårgang skal havde en uddannelse, gid det var så vel.

1 kommentarer:

Anonym sagde ...

Ja, det kan forekomme ubegribeligt at millioner kunne overleve i Danmark før forhold som de nuværende eksisterede.
Det kunne de ikke desto mindre.
Peter Buch