søndag den 14. juni 2009

Endnu et skred i normer og opdragelse

Det skete allerede i min ungdom i firserne, at de første konsekvenser af de nye post 68 "gadebørn" med slap line, slog igennem.

Nogle i min omgangskreds muntrede sig med at kaste trøfler efter busserne, og på et tidspunkt blev det også til en sten.

Jeg kunne personligt ikke se noget sjovt i den slags, heller ikke i at sprænge telefonbokse til småstykker med blålys, som de også fornøjede sig med.

Men for nogle jeg kendte var det tidsfordriv på højt spændingsniveau.

Ikke at drengestreger er noget nyt fænomen. De ældre har også deres historier at fortælle der.

Men der kan ikke være tvivl om at en ny udvikling er undervejs inden for underholdning af de små.

Et godt parameter på dette er blandt andet hvad busserne og deres passagerer og chauffører efterhånden udsættes for.

Det er ikke småting i en by som Århus, her fra JP Århus:

De nyeste tal viser, at der har været 25 pct. flere tilfælde af vold og chikane i busserne i årets fem første måneder i forhold til samme periode i fjor.

121 tilfælde af anslag mod busser har der været fra januar til maj - i samme periode i 2008 var tallet 97.

Det er især sten- og flaskekast mod busserne, som er et problem.

Der har allerede været 33 tilfælde i år - i 2008 blev der registreret i alt 94 hændelser.
Og nogle konkrete tilfælde:

Linje 12: Chaufføren observerer, at tre unge fyre slås ved Nydamsvej. Da bussen ankommer til busstoppestedet, slår en af dem på sidespejlet. Da chaufføren standser ved lyskrydset længere fremme, kommer fyrene og sparker på bussens døre.

Linje 14: Stenkast mod bussen ved gangbroen på Hasle Centervej. Forruden revnet.


Linje 15: Stenkast mod bussen ved Rymarken. To sideruder i venstre side smadret.

Linje 18: En gruppe unge i alderen 12-15 år kaster sten mod bussen ved Toveshøj.

Linje 15: En gruppe unge indvandrere chikanerer de medrejsende i bussen ved at forsøge at sætte ild til deres hår. De forsøger også at sætte ild til sæderne. Da gruppen stiger af ved Gudrunsvej, kaster de sten mod bussen.

Linje 12: På en tur fra Viby Torv til Edwin Rahrs Vej skyder nogle drenge med et pusterør papirkugler efter passagerer og chauffør. Da drengene stiger af, udløser de nødudgangsknappen.

Linje 15: Stenkast fra en bro mod bussen på Hasle Centervej. En rude i bagdøren bliver knust.

Linje 55: Tumult mellem fire billetkontrollører og fire unge. Ved Vester Ringgade forlader de sammen bussen, men en af de unge mænd vender tilbage og truer med at slå chaufføren ihjel.

Det er tilfældigvis busser der kører til Gellerup og lignende ghettoer i forstæderne, som står for hoveddelen af den slags.

Men det er ikke kun indvandrere som bevæger sig ind på den glidebane, dem jeg kendte i sin tid var blåøjede, de ekstremiserer den som tilfældet her med at sætte ild til medpassagerers hår og kaste store sten mod busserne. Det er unge generelt som er uden hæmninger i dag. Det kan der i mine øjne kun være en primær grund til, deres forældre har ikke gjort nok for at opdrage dem.

0 kommentarer: