onsdag den 19. august 2009

De er ikke fattige fordi vi er rige

Asyl til alle. De er jo den agenda, det i bund og grund drejer sig om. Asyl til alle som henvender sig.
Flygtninge lobbyen skelner ikke reelt, mellem en flygtning fra Kosova og en fra Irak som ikke vil rejse hjem.
De skifter blot argument. For Kosova Albanerne hedder det, at de psykisk syge og ikke kan få ordentlig hjælp i det lokale psykiatriske system. For Irakerne det er et farligt land, og det er det som sagt ikke ene om.
Det er der såmænd også mange psykiske syge, der ikke kan få ordentlig hjælp i det psykiatriske system her i landet.

Det koster liv. Det samme gør besparelser i sundhedssektoren, og manglen på læger og så videre.

Leif Bork Simonsen, præsten der tidligere gemte flygtninge. Gør det til et spørgsmål om samvittighed eller lov.

Men det er ikke kun et spørgsmål om lov eller samvittighed. Det er først og fremmest et spørgsmål om fornuft, eller følelse. Eller endnu bedre, et spørgsmål om pragmatisme, versus idealisme.
Hvor meget mennesker end lider i omverden. Så er der ikke råd til dansk velfærdsniveau til hundred og atter hundredtusinder.

Sidste gang vi snakkede om det kun blev nogle få stykker, var vi pludselig omkring 400.000 flere i Danmark.

Underskuddet på finansloven tegner til at blive 60 milliarder
. Det kommer i sidste instans til at betyde besparelser. De besparelser kan man heller ikke lave med god samvittighed. For der er nogle som kommer til at lide afsavn.

Så lad os gøre det klart. Der kan ikke være asyl til alle. Vi er ikke rige, fordi de er fattige.
Hvis vi endelig skal hjælpe, er det at gøre dem til medborgere i Danmark med alt hvad det betyder af velfærdsydelser, den absolut dyreste måde at hjælpe på. For hver vi hjælper, bliver der faktisk langt flere, vi ikke har råd til at hjælpe.

Finansloven er ikke nogen gylden pung, man kan trylle fuld.

Faktisk vil asyl til alle, som kommer og banker på, betyde en masse yderligere udgifter, en masse besparelser og en stadigt ringere offentlig service, dermed burde det også betyde meget mere dårlig samvittighed.

Men i bund og grund, er det vel mest den dårlige samvittighed over alle de fattige og lidende i verden, som i løbet af dette århundrede angiveligt kommer til at runde 10 milliarder, har det så dårligt, mens vi går og hygger os og er rige.

Men skal det løses, skal det løses i deres hjemlande. Vi kan ikke inkludere alle med behov, i den velfærd som er opstået på grund af fred, frihed og ansvar, hårdt arbejde og få børn.

Vi bliver fattige som de er fattige, og får ufred hvor de har ufred.

Det er dog bedre, at der findes nogle få lande, hvor tingene fungerer, end vi alle bliver lige fattige.

4 kommentarer:

mia sagde ...

Hvis jeg havde været en bedre skribent, der forstod at udtrykke sig, så havde jeg skrevet nøjagtigt det samme. Vi er for lille en nation til at kunne redde så store mængder indvandrer og flygtninge.

Undskyld mig, at jeg kommer med et måske for personligt og derudover irrelevant spørgsmål, men hvad lavede du før du besluttede dig for DHJ?

Thomas Bolding Hansen sagde ...

Drømte om at blive digter og drog fra et ufaglært job til et andet.

Jeg har prøvet både børnepasning, forretning, og nedbryder og murerarbejdsmand.

Jeg valgte EFG handel og kontor efter folkeskolen fordi det var dejligt kort, men brød mig ikke helt om den branche.

Jeg kommer fra en almindelig familie, så der var slet ikke noget med, at jeg partout skulle have en uddannelse, nej nærmere bliv håndværker, så du kan ordne tingene billigt for familien :)

mia sagde ...

Gad vide om du i det hele taget kan se, når der bliver kommenteret på gamle indlæg?
Du har altså været murerarbejdsmand!! Det har jeg svært ved at forestille mig! Taler du så også jysk?

Hvad fik dig til at tage springet ud i foredrag? (Jeg bemærker at du skal holde forelæsning til Nomos Høstmøde. (Bliver det lagt ud på Nomos hjemmeside, ligesom de gør hos trykkefrihedsselskabet?))
Hvis du en dag fik læst dette indlæg, så ville du givet vis ikke have tid til at svare! Hvad får en person til at sende ulæste tanker direkte ud i cyberspace på en ganske almindelig onsdag kl. 14.30? Måske tror alle mennesker inderst inde alligevel på, at der findes noget derude; selv en erklæret ateist som jeg... Lidt ligesom i Gensyn med Brideshead hvor Lord Marchmain på sit dødsleje kryber til korset... Kom endvidere, nu hvor vi jeg taler om Brideshead Revisited, forleden til at tænke på, hvor svært det må være at sige Anthony Blanche, hvis man læsper...

Hvis din opvækst var normal, hvad tror du så, der fik dig til at tænke anderledes end alle de andre?

Thomas Bolding Hansen sagde ...

Yep, jeg får en email for hver en kommentar, så det kan jeg.

Og du kan tro jeg taler Jysk, og bander, ikke overdrevet, men jeg er jo født og opvokset her.

Jeg ved ikke om det bliver lagt ud på hjemmesiden, altså foredraget. Det tvivler jeg dog på, men under alle omstændigheder kan det meste læses på bloggen her. Jeg er godt nok i færd med nogle større beregninger, men de kommer også her på et tidspunkt. Nok først efter foredraget.

"Hvis din opvækst var normal, hvad tror du så, der fik dig til at tænke anderledes end alle de andre?"

En del af forklaringen er nok en IQ over gennemsnittet.
Men det forklarer ikke alt, og jeg har tit selv spurgt mig selv det samme spørgsmål. Hvorfor, for eksempel, udviklede jeg en interesse for digte?

Det, det danner os som mennesker er ikke altid så håndgribeligt.
Som den klassiske kliché i Dead Poets Society, med sønnen af den hårdtarbejdende mand der har arbejdet sig op, og ønsker sin søn skal fortsætte i samme spor og læse jura. Men sønnen vil hellere være skuespiller.

Mennesker brænder for noget, men det er sjældent det samme de brænder for, så hvor kommer forskellen fra?