tirsdag den 7. september 2010

Voila så mange milliarder mangler der

Som jeg har skrevet mange gange, er der et efterslæb efter boligboblen som venter i kulissen, der betyder, at en masse penge ikke kan gå til forbrug, men kommer til at gå til afbetaling på lån.

Danskernes gæld er vokset eksplosivt de sidste år, hold nu fast:

Nyhedsbrevets tabeloversigt viser, at det samlede udlån til danskerne - både til private og til erhvervslivet - har passeret svimlende 3400 mia. kr. - en voldsom stigning siden maj 2006, hvor det samlede udlån blev opgjort til 2500 mia. kr.

Kilde:

Det ser rigtig, rigtig dårligt ud før økonomien i de lande som har pustet boligboblen så meget op, som vi har.

Det bliver et langt årti, eller to, det her med en økonomisk ørkenvandring og det er i bedste fald. USA er langt hårdere ramt og statsgælden er Obama ved at sende ud af kontrol i et forgæves forsøg på bekæmpe ild med ild, eller gæld med gæld.

(Måske er det på sin plads at understrege, at jeg ikke mener at alle de penge er taget ud af cirkulation -Men alt andet lige er mange af de store gevinster høstet forlængst og mange børnefamilier, som er den typiske nye husejer, sidder stramt i det, de som ellers er potentielt den største drivkraft i lokalt forbrug. Det bliver også dem som ender i teknisk solvens, eller helt ude af stand til at afdrage, såvel som skilsmissefamilier der har købt på toppen kommer til at forlade boligen med gæld.
Derudover er luksusrejser, BMW, Harley, opsparing, investering og hvad en af de heldige boligejere som købte billigt og solgte dyrt nu ellers kan finde på at bruge formuen på næppe noget, der kan konkurrere med det forbrug som en børnefamilie ville have lagt løbende, hvis de ikke lige skulle bruge så mange penge på boligen, slet ikke supplere med et forbrug der er så lokalt arbejdsintensivt, som det en børnefamilie ville gøre.
Det er ikke en nulsumsleg, men det er slet, slet heller ikke en plus- og bonusleg)0 kommentarer: