tirsdag den 29. september 2009

Public service min bare ---

Et simpelt spørgsmål.

Ville DRs forbrydelsen kunne sælges i andre lande, end Danmark, Sverige, Norge, Tyskland, Belgien?

Ser i - Min DVD samling tæller produktioner fra selskaber som BBC, ITV, HBO og andre udenlandske.

Men der er intet fra DR.

Situationen er sådan, at ikke blot er man tvangsindlagt til at betale for fjernsyn man aldrig ser - læs DR - Man er nødt til at købe gode programmer, gode film i udlandet.

Hvis public service skulle give nogen mening, burde man vel også være villig til at betale for programmerne. BBC som er public service, sælger jo som eksempel glimrende.
Men hvor stor en chance ville Ørnen er landet, Livvagterne, Forbrydelsen havde for at blive en seller på det brede internationale marked?

Der findes dog en DR produktion jeg godt kunne finde på at købe. Nemlig Matador.
Forklaringen er simpel. Det er troværdige personer, ikke karikaturer ud i det konspiratoriske, på C film niveau. Det er personer med nuancer fremfor i sort eller hvid, som DR ellers teknisk lagde bag sig for længe siden.
Det er altså farve tv på et dybere plan, end det manikæiske monoplan med stereotyper og m politisk korrekte kvindelige helte, som DR regner med vi kan se, uden at brække os.

Det er ikke professionelt. Hvis det var professionelt ville det sælge i den store verden, altså uden for Sozialistan og Tyskland, hvor en bog der beskylder den amerikanske regering for at stå bag 9/11 bliver bestseller.
Hvis det var professionelt, var det nuancerede og troværdige personer i galleriet.

Her er et eksempel fra ITV (Englands BBC konkurrent og forbillede for dannelsen af TV2) , som har solgt i over 120 lande, nemlig fra Tv Serien Ultimate Force:

De kan godt finde ud af at venstreekstremister er lige så farlige, som andre politiske hooligans:Og der bliver ikke romantiseret her. På en mobilordre fra en skjult leder, får en festklædt hooligan, lavt rangerende i knippelfødeafdelingen, pludseligt "spontant" lyst til hærværk:Alt er planlagt til mindste detalje, fest og gøgl er blot alibier:

Den hårde kerne her, er mildest talt ikke tilfredse med "aktivismen". De har planer, og en snigskytteriffel. De kan ikke selv betjene den ordentligt, det har SAS så udnyttet ved at sende en mand ind undercover, ham med den blodige næse i ovenstående.

De velmenende personer har svært ved at skjule deres glæde, da de ser hvor præcist han kan ramme på lang afstand:Noget lignende ser man nok næppe fra DRs side, selv om researchfasen skulle være ganske let. Ja, man behøver vel blot at skue indad, og nu får jeg heller ikke praktikplads der - men godt det samme, med det tv de laver.

Update:

Bonus citat fra Ultimate Force -

"We are the best, because we train hard and fight easy".


5 kommentarer:

Kimpo sagde ...

Hæhæ, ja, jeg har det akkurat lige sådan. Nyere "dansk kultur", fy for pokker!

Men 1) Ørnen er landet er en god film og Kurt Steiner er vor helt.
2) Matador var bedre, men stadig antimaskulin og antiborgerlig. At gøre en radikal til modstandsmand, come on.. (hvis jeg husker rigtigt)

Anonym sagde ...

Forbrydelsen er solgt til tyskland og Norge. Så...

Thomas Bolding Hansen sagde ...

Som jeg implicit skriver den er og livvagterne med osv., hvilket ikke er en stor del af verdenen.

Og i øvrigt, selv c film sælger.

Anonym sagde ...

At DR-dramaserier ikke sælger i det store udland har nok en hel del med sproget at gøre. Har du tænkt over at alle de "storsællerter" du nævner er engelsksprogede?

I øvrigt tankevækkende at en journaliststuderende har så dårlig en ide om hvad public service er.

Desuden var dannelsen af TV 2 inspireret af Channel 4. Ikke ITV.

Thomas Bolding Hansen sagde ...

Det har DR jo også, hvilket ikke er det samme, som at jeg ville lave den omvendte version, hvis jeg skulle arbejde professionelt.

Så ville jeg ikke lave klichéer over venstreorienterede, sorry.