tirsdag den 8. september 2009

Banlieue 13 Ultimatum

De politisk korrekte Bad Guys, og de politisk korrekte helte - Yep, en klassiker i Prop-art

Jeg har det meste af mit liv været fan af Luc Besson, men han ejer ærligt talt ikke evnen til at forny sig selv, og "hans" film bliver mere og mere letbenede. Eneste prisværdige undtagelse af de seneste er Unleashed.

"Banlieue 13 ultimatum" er en kedelig variant af Science Fiction Action med dårlig kampsport, men lidt street acrobatic. Trendy, tandløst, trivielt. Hvis virkeligheden kommer til at overgå fantasien, så gælder det den her film. Her kommer virkeligheden i den grad til at overgå fantasien.

Vi er i Frankrig i fremtiden. En Banlieue ( Rædselsfuld Beton forstad ) er fysisk afspærret fra resten af samfundet med en mur omkring, og er blevet sit eget lille selvstyre, delt mellem forskellige etniske parallel samfund. Det almindelige politi bliver skudt efter, når de vover sig derind. Ja, det er jo ikke engang fantasi, men sker med mellemrum den dag i dag. Heller ikke er det fantasi, at de er tungt bevæbnede i disse forstæder. De går blot ikke rundt med våbnene i fuld offentlighed, endnu!

Men folkene i Banlieuen er naturligvis bare misforstået, dårligt behandlet. I filmen er skurken det hemmelige politi, som på ægte typisk, grådig, konspiratorisk maner, bare vil jævne hele lortet med jorden, og tjene nogle penge, på at bygge det op igen.

Præsidenten har hjertet på rette sted, han ved bare ikke, hvad han skal stille op, er handlingslammet og uden råd, som det hemmelige politi så har færdiganrettet på en tallerken, lige for næsen af ham, til at sluge råt. "Evakuer og bomb lortet".

Så må kommer heltene fra Banlieuen. De smider naturligvis deres parallel samfund til siden, og samarbejder, om at overvinde den fæle, korrupte statsmagt.

Hallelujah.

Det er sandt at disse banlieues, "bliver" (Er) et sted politiet kun kan møde op i fuld kampuniform, og bevæbnet. Det er allerede tilfældet, og det bliver værre. Den dag hvor politiet åbner ild, bliver der bande/politikrig. Selv om der ikke bliver det, er kravet stadig det samme, selvstændighed, selvstyre, send penge og bland jer ellers ikke. Eller står den på jihad.

Det er også sandt, at den franske præsident vil være en handlingslammet velmenethed, der ikke aner sit gode råd.

Men skurken vil ikke være i regeringen, eller Front Nationale. Nej, skurken har langt skæg, går i en kjolelignende dragt og har en mærkelig hat på hovedet.

Der vil ikke være nogle spektakulære kampscener. Det vil blive ekstremt blodigt og kaotisk.

Der vil ingen helte være, kun religiøse og hadefulde fjolser, og mænd som gør, hvad de er nødsaget til at gøre.

Der vil ikke være en genial instruktør. Nej det vil være tåbelighedens ultimative triumf, Idioter der ikke kan tage ansvar og skabe, der bare vil smadre og smadre.

Jeg garanterer, at hvis virkeligheden nogensinde kommer til at overgå fantasien, så er det i Le Banlieues i Frankrig.

Nyd endelig stemningen i introet på filmen, den er ren hygge i forhold til de virkelighed, der venter:

0 kommentarer: