mandag den 23. marts 2009

Når friheden er sekundær

Penge er rare at have. Så rare, at regeringer vil gøre meget for at ikke risikere noget økonomisk.

En af de ting de helst ikke vil, er foreksempel at komme på dårlig fod med Kina. En af de måder man kan komme på dårlig fod med Kina, det er for eksempel at være så grumme, fornærmeligt frække at møde Dalai Lama. Der er mange regeringer, der efter pres, har nægtet at møde Dalai Lama, herunder Vores egen Nyrup som ikke turde i 1996.

Nyrup mødte så Dalai Lama kort i 2000, i lufthavnen, efter at havde fået tilladelse fra Beijing, hvor han lige havde været på besøg. Han havde så fået et budskab med fra Beijing, som han kunne overrække Dalai Lama, belønnet for sin tidligere lydighed over for Beijing, kunne han altså få den fornøjelse at overbringe et glædeligt budskab.
Jo Nyrup havde måske diplomatisk nævnt Tibet med et par fraser, under besøget. Men action speaks louder than words og penge er vigtigere end et af demokratiets fundamenter.

Nu slutter Sydafrika til klubben af nationer, som helst ikke vil genere Kina ved at have Dalai Lama på besøg. Dog er de gået så langt, som at de ikke engang vil give ham et visa.

Frihed er det bedste guld, lyder det så poetisk i en gammel vise, fra dengang man stadig havde holdninger. I dag er det bedste guld, ikke frihed men finanser.

0 kommentarer: