onsdag den 7. januar 2009

Propaganda vs spin

I krig er sandheden som bekendt det første offer. Når mikrofonerne kører og kameramanden føres rundt, så sker der nødvendigvis en selektering af virkeligheden.

Jeg mener ikke, at medierne er så partiske, som nogle vil gøre dem til. Der findes eventuelt tendenser i selektionen. Men de er ikke så store.

På begge fløje hører man klager over den ensidige dækning, det ligger i sagens natur, at de ikke begge kan have ret.

At lidende palæstinensere fylder meget i medierne i dag, har den simple årsag, at det er dem, som der dør flest af.
Katastrofer, lidelser og følelser er et hit for medierne, det har noget at gøre med, hvad folk bliver fængslet af, om det er nødlidende eller Stein Bagger, bare der er et stort publikum, så bliver der tærsket langhalm på det.

Men hvad angår Israel og Palæstinenserne, er der en stor forskel på, hvordan de bruger deres medietid.
Israelerne forsøger at spinne, det vil sige, de undgår at lyve direkte. De udelader måske noget, men lyver de som regel ikke, for de ville blive slagtet i medierne, hvis de gjorde det. Til gengæld bliver de ved med at forsøge at rationelt forklare, hvorfor de handler, som de gør. Det hjælper bare ikke, når de ikke har de følelsesmæssige baggrundsbilleder - en børnehave som er blevet ramt af en raket med over 10 børn dræbt, eller en række selvmordsbomber. De er dømt til at tabe mediekrigen, fordi, de lader medierne tvinge dem i defensiven ud fra de aktuelle tabstal, som talsmanden i dag på den umulige opgave, at retfærdiggøre, at de har ramt en skole og dræbt 40 civile. Af mange årsager, mest en historisk reel antipati mod Israel helt tilbage fra munkemarxisme tiden, er Israel per grundvane hovedsynderen.
Men det afgørende er de aktuelle billeder af blod og død, hvis et par børnhaver blev ramt, og flere børn blev dræbt i Israel, ville sympatien jævnes ud hurtigt, eller helt skifte.

Palæstinenserne spinner ikke alene, de bruger propaganda hæmningsløst, specielt over for deres egen befolkning, hvor medier og lærebøger, børneprogrammer er fyldt af såmænd selv anti jødisk propaganda og martyr propaganda. Men over vesten lyver de og overdriver tab, de fokuserer rigtig meget på børn og kvinder der bliver dræbt, fordi de ved det batter. Som man kan se i You Tube videoen "Pallywood", vil de gerne fremstille så mange af deres tab som overlagt mord på civilbefolkningen. Men som sagt i en tidligere post, har deres tab før den nuværende konflikt bestået af 95 procent mænd, hvor de i følge min bedste vurdering har forsøgt at gøre så mange til civile tab som overhovedet muligt.
Et klassisk eksempel er Jenin, hvor de først forsøgte at spinne den som en massakre med 500 døde. Siden viste det sig, at tabene var 27 militante og 22 civile. Men da de ikke kunne løbe fra det langt lavere tal blev omkring 14 af de civile døde propaganderet, som personer der koldt og kynisk var likvideret eller dræbt, uden egentlige kamphandlinger.
Jeg citerer her mit eget svar, i ovenstående link, fordi Informations system ikke kan finde ud af at linke direkte til posten:

Jeg har været inde og kigge på HRWs såkaldte rapport.
Det ligner et partsindlæg, alá dem der starter med "jeg er ikke antiamerikansk", men:

Jeg har grundlæggende svært ved at tro på sandhedsværdien som helhed. Jeg finder det mistænkeligt, at over halvdelen af de civile døde i denne rapport spinnes som mennesker, der nærmest er blevet likvideret med koldt blod, og de øvrige som noget tæt på, eller i en situation hvor der ikke var kamphandlinger.

1 bulldozerdød.

6 døde under mulig skudveksling, krydsild, selv om der nævnes i et par tilfælde, der ingen kamphandlinger er i nærheden. eller under omstændigheder hvor der ikke var klar identifikation.

14 døde under mere eller mindre direkte likvidering, tit på kort hold, eller i direkte synsfelt uden kamphandlinger.

Dette svarer til næsten alle døde civile.
Jeg har svært ved at tro på dette, for det virker usandsynligt, at Israelerne har været i stand til at lade være med at dræbe og ramme civile under de mere intense kamphandlinger som kostede 23 Israelske liv, med helikoptere, tanks i aktion. At de stort set kun har myrdet civile, med mere eller mindre koldt blod, under mere fredelige omstændigheder.

Rapporten afviser Israelske soldaters beretninger om at Palæstinensiske guerillaer gemte sig bag civile, mens godtager at Israelerne gjorde det.

Rapportens forfatter kan ikke lade være med at skrive "Amerikansk leverede helikoptere" i stedet for helikopter angreb.

Rapporten nævner at ambulancer blev holdt tilbage og beskudt gentagne gange, hvilket jeg også har svært ved at tro på, da det kædes med situationer uden kamphandlinger, igen.

Hvad angår kørestolen, og manden kørt over af en tank, hele den kørestol ville have været gennemvædet af blod og det hvide flag ville ikke have været hvidt.
På et tidspunkt i kampen bliver en kørestol skubbet ud med en sprængladning af PA militante, Israelerne skyder vildt på denne stol.
Det kunne for så vidt være den stol, der blev fundet gennemhullet, med et hvidt flag, ikke et ord om blod.
Jeg tror en blodpøl på vejen af et menneske, hvis hjerne brister, og på kørestolen ville have gjort indtryk og været blevet nævnt.

Jeg vil ikke udelukke rådne æbler blandt de Israelske tropper, men jeg finder det meget usandsynligt, at de har direkte likvideret over halvdelen af de civile døde.

Jeg finder i øvrigt denne ensidige dækning og beskyldning af Israel for trættende, rapporten nævner fordømmer kort selvmordsbombning, kun for at bagefter at erklære det som ingen undskyldning for overdreven brug af magt (Selvmordsbombning kostede på få måneder over 200 Israelske liv), en overdreven magt der dog ikke har kostet særlig mange liv, for de er jo er alle blevet likvideret! og palæstinensernes minefælder over hele området. Bliver kort nævnt.


Jeg er ikke tvivl om, at der bliver dræbt mange civile nu, uden at Hamas behøver at ty til propaganda. Men det er nødvendigt med et vist forbehold i forhold til, hvor mange af de døde der reelt er civile.
Israel dummer sig ved at bruge for overlegen ildkraft, det betyder et tab af mediekrigen, men sikrer til gengæld deres soldaters liv. Jeg kan godt forstå dem oven på Jenin, hvor de brugte relativt minimalt med overlegen ildkraft og mistede 23 soldater af den grund, for at blot blive beskyldt for en massakre alligevel.

Et aktuelt eksempel på Hamas Propaganda er den i Syrien baserede Hamas leder, Khaled Mashal, som har en kronik i The Guardian i dag og leverer et mesterstykke i propaganda med markante løgne og mange halve sandheder:

For 18 months my people in Gaza have been under siege, incarcerated inside the world's biggest prison, sealed off from land, air and sea, caged and starved, denied even medication for our sick.
Det er korrekt, at der har været lukket i blandt for privat trafik og varetrafik for nogle dage af gangen, men Israel har ikke lukket for medicin, mad osv. fra humanitære organisationer, som man kunne stole på kun leverede humanitære produkter og godkendt medicin import. Det har heller ikke været permanent i 18 måneder i træk, som det kunne forståes ud fra det her. men typisk for nogle dage af gangen, når der er blevet fyret raketter mod Israel. Det har heller ikke nødvendigvis været et fuld stop i leveringen af elektricitet, da der er ti power lines til Gaza og Israel har nogle gange kun lukket en af dem, som en "symbolsk" reaktion på raket og morter angreb. Det er kun ganske få måneder af de 18 måneder Israel overhovedet har brugt sidstnævnte taktik, primært i begyndelsen af 2008 og i slutningen af samme.

More than 540 have been killed and thousands permanently maimed. A third are women and children. Whole families have been massacred, some while they slept.
Det er så et typisk eksempel på overdrivelse i propaganda øjemed og taler for sig selv. FN vurderer at 1/4 er civile og en del af de civile er sikkert mænd. I øvrigt bliver de mennesker som Hamas selv likviderer fordi de mistænker dem for samarbejde med Israel, eller ikke kan stole på dem, angiveligt også talt med, sammen med dem de angiveligt også slår ihjel ved en fejl.

This river of blood is being shed under lies and false pretexts. For six months we in Hamas observed the ceasefire. Israel broke it repeatedly from the start.
Israel reagerer på angreb, så nej, det er ikke sandt, at Israel har brudt våbenhvilen, aftalen var kun med Hamas og Gaza, men Hamas ville have den til at dække Vest Banken. Her er en lang liste over raketter og morterangreb i 2008. Mange af dem er der ikke blevet taget ansvar for. Hamas på sin side ville ikke gøre det store for at forhindre affyring af raketter og mortergranater.

Videoen Pallywood:

0 kommentarer: