lørdag den 31. januar 2009

Ny bølge af billig arbejdskraft

EUs overgangordning med østeuropæiske lande er nu ved at være ovre. Det betyder at arbejdskraftens bevægelighed nu bliver endnu friere.
Det er måske godt nyt, for enkelte brancher som har svært ved at finde arbejdskraft, omend den burde kunne findes på hvert et bistandskontor og arbejdsformidling og jeg personligt vil betvivle, at det er den egentlige motivation.

Den 1. maj frafalder de nye EU-landes overgangsordning, og arbejdskraften får fri bevægelighed fra øst mod vest.

Det vil få polakker og andre østeuropæere til igen at strømme til Danmark, vurderer ekspert over for metroXpress. »Det åbner eksempelvis for, at flere østeuropæiske vikarbureauer vil kunne forsyne Danmark med arbejdskraft på polsk overenskomst


Men det ikke glemmes i den sammenhæng, at der ikke kun vil blive tale om nødvendig arbejdskraft, men for mange drejer det sig om billig arbejdskraft. Når polske vikarbureauer kan ansætte på polsk overenskomst, bliver det nok oftere valgt end danske vikarer, som der ikke er mangel på, og vikarbranchen er hyppigt brugt:

I Danmark, hvor der kun var 100 vikarbureauer i 1996, men 741 i 2008, steg antallet af vikarer fra 5.000 til 21.000. Eller rettere: man estimerer, at der netop nu er 40.000-50.000 vikarer i Danmark, men at deres arbejde svarer til 21.000 fuldtidsstillinger.


Så vi taler i høj grad om løndumpning og vi taler endnu en gang, om at EU for os er en ren underskudsforretning.

Problemet var allerede kendt i byggebranchen, hvor danske håndværkere faktisk endte med at gå arbejdsløse, mens billige polske håndværkere forblev ansatte, på grund af deres løn:
Det skaber utilfredshed og ulmende oprør blandt danske håndværkere, når arbejdsgiverne under nedturen foretrækker de billigere østarbejdere.Det skaber utilfredshed og ulmende oprør blandt danske håndværkere, når arbejdsgiverne under nedturen foretrækker de billigere østarbejdere...
Desuden er østarbejderne langt billigere. Lønnen overstiger sjældent mindstelønnen. Mange får mindre. En undersøgelse fra forskningscenteret Faos har påvist timelønninger ned til 30 kr. Danske håndværkere får typisk 40-45 kr. oven i mindstelønnen - og ofte langt bedre akkord.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Næste skridt bliver minimalstaten, som det eneste logiske svar på den øgede indvandring af lønmodtagere med ret til sociale ydelser i Danmark.

Thomas Bolding Hansen sagde ...

Det eneste økonomisk holdbare, med andre ord:)