torsdag den 5. november 2009

Kun for de tyskkyndige - næsten

Belejringen af Wien 1529. Olie maleri af: Pieter Snayers

Jeg hører ikke selv blandt de tyskkyndige, andet end i ringe grad. Men hvis man kan tysk, bør man se følgende dokumentar om belejringen af Wien i 1529.

Dokumentaren er i 6 dele og første del findes her på You Tube:

(Desværre er embedding ikke muligt, men de følgende afsnit er lette at finde, da der naturligvis ikke findes meget materiale om denne historiske situation)

Alternativt kan man holde øje med Viasat History Kanalen, hvis man vil se den. Der bliver den angiveligt genudsendt på et tidspunkt, med både engelsk kommentar og danske undertekster.

Men jeg vil også give et kort resumé med supplement, for dem som ikke kan tysk.

For det første, for at sætte angrebet i en kontekst, så foregår det kun 76 år efter faldet af konstatinopel.

En grafisk repræsentation af det Ottomanske imperiums udvidelser op til slaget om Wien i 1683:Det Østromerske rige var allerede i profeten Muhammads begærlige øje. Han marcherede kort før sin død en hær på 30.000 mand op ved grænsen. På den anden side stod en Byzantinsk hær på 100.000. Måske fordi han var usikker på styrkeforholdene, selv med "allah" på sin side, valgte han i stedet at forberede et togt mod Jerusalem, under disse forberedelser døde han.

Men han profeterede at hans efterfølgere skulle erobre både Konstatinopel og Rom.
Det tog altså 800 år fra første forsøg og en masse i bogstaveligste forstand svidende nederlag før de lykkedes med at erobre Konstatinopel og kun 76 år efter dette bankede man på Wiens porte.
Rom er stadig i kikkerten.

Til held for dem i Wien, var det et regnfuldt forår, hvilket resulterede i at Ottomanerne undervejs måtte efterlade deres tunge kanoner, dem som havde styrken til at skyde hul i Wiens mure.

Sultan Suleiman den store deltog selv i togtet. Som hele vejen blev plaget af regn og tidlig vinter.

Med sig havde han 120.000 soldater, ( bud på op til 250.000 soldater - Paul Fregosis bog "Jihad" ) hvor Wien kun kunne mønstre en hær på cirka 23.000 lejesoldater.

De slagtede alt og alle af landbefolkningen, kvinder og børn med, ødelagde afgrøder, i en radius af 100 km omkring Wien. Flere tusinde døde hver dag.

Billedet af tyrken, som en der spidder babyer på pæle - et billede som hyppigt blev genproduceret siden - og betegnelsen af dem som "blodhunde" stammer fra Peter Sterns skrevne beretning fra dette slag.
Men tag ikke fejl, det var trykkekunsten, der gjorde det lettere at formidle "islamofobiske" budskaber på den tid. Ottomanernes fremgang/strategi i det gamle Østromerske rige tidligere var ikke mindre brutal og dén, var man også hos den mindre udbredte litterære klasse i Europa bekendt med. (Se Andrew Bostom - legacy of Jihad, oversættelsen af Dimitar Angelov i særdeleshed)

For at komme ind i byen uden de tunge kanoner besluttede Ottomanerne en anden strategi, nemlig at grave tunneller under jorden hen til muren og placere en masse spængstof under denne.

Denne strategi blev igen hæmmet af hyppigt regnfald. Byens beboere og forsvarere blev også bekendt med strategien og nogle tusinder Landsknægte (lejesoldater) forsøgte på et tidspunkt et udfald for at lokalisere sprængstofferne.
Dette udfald mislykkedes og kostede dyrt i liv. Men en fange fik de taget, som under brutal tortur kunne fortælle at tyrkerne ville placere sprængstoffet under hovedporten. ( De gravede flere steder for at forvirre beboerne )

Landsknægtene satte sig i kældre med tønder med vand, hvor vandspejlet registrerede den mindste rystelse i jorden.

Da tyrkerne endelig sprængte muren var området godt befæstet med landsknægte med lange hellebarder.

Tyrkerne prøvede et par angreb og blev slået tilbage med svære tab begge gange. Da vinteren nærmede sig besluttede man et sidste angreb, hvor de ottomanske soldater selv gav op, deres moral knækket.

Hjem gik den lange tur igen, hvor man dræbte alt og alle og ødelagde alt man kom i nærheden af, for at svække Østrig før man snarligt planlagde at vende tilbage.

De forsøgte igen i 1532, men blev stoppet af ungarsk fort, som gav Karl den femte tid til at samle en hær til at komme Wien til undsætning, hvilket resulterede i at Ottomanerne gav op i denne omgang.

Bonus info: Hvis i vil gøre jeres hoser grønne hos en ungarer så tal om deres folkehelt, John Hunyadi, der gav Ottomanernes imperieplaner en hård tid i århundredet før 1529 angrebet på Wien.

Og anbefales kan Paul Fregosis bog "Jihad" og endnu mere Legacy of Jihad kompileret af Andre G. Bostom. Der findes få bøger som beskæftiger sig i dybden med denne fortid, desværre.
4 kommentarer:

raapil sagde ...

"Men han profeterede at hans efterfølgere skulle erobre både Konstatinopel og Rom. Det tog altså 800 år fra første forsøg og en masse i bogstaveligste forstand svidende nederlag før de lykkedes med at erobre Konstatinopel og kun 76 år efter dette bankede man på Wiens porte. Rom er stadig i kikkerten."

Gudfaderbevares Thomas, du bliver da stadig mere konspiratorisk som tiden går.

I din verden er der en lige linie fra den arabiske Muhammeds erobringer og forsøg på erobringer til de osmanniske tyrkeres.

Tyrkerne var ikke bare endnu et imperie-opbyggende folkeslag, men selvfølgelig styret af deres RELIGIØSE ISLAMISKE VANVID, som jo blev sat i verden af Muhammed.

Alt kan forklares med islam, og muslimer er bare ude på at erobre hele Europa. Tsktsk...

Thomas Bolding Hansen sagde ...

Jeg kan slet ikke forstå din fornægtelse.

Tørklæder og afholdenhed fra svinekød, er ikke de eneste islamiske dogmer reproduceret over århundreder og hele kontinenter.

Islam var imperialistisk fra dag et, og oven i det var det en total ideologi.

Så ja, der går en lige linje 632 til i dag som stadig hedder Jihad.

Og ja den gik også gennem Ottomanerne.

Mehmet den anden som indtog Konstatinopel forsøgte også forgæves at indtage Rom.

Dette var for at blandt andet fuldbyrde Muhammads profeti om at islam ville erobre begge.
Når han havde taget den ene ville han naturligvis også gerne huskes som den som havde taget den anden.

Muhammads profeti er sgu ingen konspiration, den er reel nok.

Og hvis du gad klikke på de link jeg har inkluderet i "Rom er stadig i kikkerten."
Så vil du kunne se, at Qaradawi og en masse andre islamisk lærde mener at den profeti er Allahs løfte til muslimerne og de er overbeviste om at det nok skal blive sådan en dag.

At påstå at muslimer ikke har en essens, er som at påstå at de ikke har en koran og en masse hadith samlinger og en del af dem ikke tolker disse fuldstændigt bogstaveligt.

Du har en dårlig sag, omend jeg kan forstå dit behov for at kalde mig, hvad jeg har kaldt dig.

raapil sagde ...

Jaja, du skal nok blive en god spindoktor for SIAD eller for Trykkefrihedsselskabet :)

Thomas Bolding Hansen sagde ...

Nu skulle jeg jo helst dele synspunkter med dem jeg er spindoktor for, på afgørende punkter, dette udelukker SIAD og De Radikale, samt andre verdensfjerne.