fredag den 13. november 2009

Ja tak til overvågning herfra (-Updated-)

Nu er det langt om længe blevet besluttet, at der skal opstilles overvågningskameraer i København langs strøget.

Dette tiltag er formanden for kriminalforsorgsforeningen, John Hatting, ikke begejstret for:

- Der er tale om falsk tryghed, og det er synd, at befolkningen ikke får hele sandheden at vide. For tv-overvågning beskytter ikke og forhindrer hverken vold eller overfald, som gerne skulle være det vigtigste resultat af overvågningen af Strøget i København, siger John Hatting, der repræsenterer socialrådgivere, pædagoger og andre civilt ansatte i Kriminalforsorgen.
Her forstår jeg ikke modstanden? Jeg tror ikke, der er nogle der forventer at kameraet skal komme hoppende ned på gaden og udøve karate, eller overtage kontrollen over nærmeste politibil og tvinge den væk fra kaffeudskænkningsstedet.

Omvendt kan jeg faktisk godt forestille mig, at tilstedeværelsen af kameraer for nogle, vil virke afskrækkende.
For nok kan de ikke forhindre vold, men de kan gøre opklaringsarbejdet noget lettere bagefter.
Og det skal nok spøge i baghovedet, på en del af forbryderne, at man ikke blot kan slå og forsvinde, men faktisk ende på nettet som eftersøgt med billede i stedet.

Faktisk har denne strategi allerede haft effekt i Mjølnerparken:

Mens de 2200 beboere i Mjølnerparken på Nørrebro putter sig under dynerne, holder 230 kameraer øje med, hvad der sker i opgangene, i kældergangene, i elevatorerne og på containerpladsen. Samtidig afslører et adgangskontrolsystem baseret på personlige adgangsbrikker, hvem der går ud og ind af yderdørene og elevatorerne...

Siden det massive overvågningssystem blev installeret for tre år siden, har beboerne ikke bare vænnet sig til det, de er nærmest blevet vilde med det. Fra at være et sted, der var plaget af hærværk, svineri og påsatte brande, er Mjølnerparken blevet et fredeligt og rart sted at bo, fortæller beboerne.
Hvis forbryderne altid blev fanget og straffen var tilpas hård, ville der være langt færre af dem.

Det er når chancen for at slippe væk er stor, og straffen ikke er særlig hård, at kriminalitet kan betale sig.

En lille perspektiverende update:

Og det er jo i øvrigt Samme John Hatting, som ikke har noget problem med at stå frem i medierne og påstå at unge ikke er blevet mere kriminelle.
Det hele skal helst omfortolkes til at volden ikke stiger og vi er hysteriske, fordi vi ikke kan acceptere lidt knivstik, spark til hovedet på folk der ligger ned, hvis ikke man hopper på det.
Salmiakspiritus smidt i øjnene på folk, gamle damer slået og sparket osv.

Et taknemligt budskab, hvis man tager alle former for kriminalitet med og putter 10-14 årige i samme kategori - se Ulla Nørtoft Thomsens behandling af den påstand:


Og min egen om stigningen i strafferetslige afgørelser angående vold blandt unge
- eksempel: simpel vold blandt unge 15 årige steget med over 1000 procent 1990-2006:

0 kommentarer: