lørdag den 26. november 2011

En ny stemme får mæle i diskursen om vold


Både indenfor vold, røveri og seksuelle overgreb afslører undersøgelsen en større andel af ofre blandt den danske befolkning end i USA.

Vold er et kæmpeproblem for vores samfund, vold, røverier, voldtægter ødelægger tusind liv hvert år, fordi alle der bliver overfaldet brutalt og uden grund lider psykisk skade, uanset om de ikke kommer noget til fysisk. Jo mere uforståelig, vilkårlig og brutal, volden er, jo mere der ikke kan findes andre forklaringer, end bare ren og skær ondskab, jo mere ondt gør den, uanset om de fysiske skader er midlertidige eller små. Se et tv-indslag her, med grafisk billeder og udtalelser fra en ekspert, der mener, at volden er blevet grovere.

Alligevel straffes det, som i den nylige "topmodel-sag" over dobbelt så hårdt at snyde skat, som det straffes at ødelægge en anden mands liv ved at hoppe på hans hoved og gøre ham hjerneskadet, eller smadre kæben på en person med flere slag til hovedet med en ratlås. (side 6)

Fordi selv om loven siger, at straffen skærpes ved gentagelser, så er det ikke specielt meget tilfældet.

Der er dog stor forskel på strafudmålingen i voldssager, man kan slippe med under et år, eller få flere år for at forårsage en permanent hjerneskade, for næsten identiske forbrydelser. Sker der "kun" alvorlige psykiske skader, så er det ikke noget, der straffes hårdt for.

Men det forfriskende at slippe for at høre på Flemming Balvig og hans evige remse om, "at volden ikke stiger, det er anmeldelserne," i ovenstående artikel.

Artiklen (Linket allerøverst) har dog fundet Eva Smith frem, som er aldeles uforstående over for undersøgelsen resultat, men forsøger samme bortforklaring:

På den anden side synes der også at være en tilbøjelighed til, at man opfatter bagateller som et slagsmål i en skolegård som kriminalitet," siger Det kriminalpræventive Råds formand Eva Smith.

Men for en gangs skyld får BalvigBandens påstande ikke lov til at stå uimodsagt. B.T har sørme hentet en person, der kan se sagen fra den anden side (selv om han er Borgmester i Randers fra S):

At Danmark er en rød plet på det kriminelle landkort kommer også bag på formanden for Landsforeningen Hjælp Voldsofre.
"Det er mange flere ofre, end jeg havde regnet med, men groft sagt er det fordi, vi har alt for meget kriminalitet i Danmark, og det er en skrøne, at man i USA er værre end os," siger landsformand Henning Jensen Nyhuus.(...)

"Det er meget overraskende med så mange danske overgreb, men jeg tror bestemt ikke, det skyldes, at danske kvinder er mere nærtagende end de amerikanske," siger landsformand Henning Jensen Nyhuus. (...)

"Det er så typisk, at når anmeldelserne stiger, så siger man, at det er fordi flere går til politiet end tidligere. I stedet for at gøre noget ved problemerne forsøger man at forklare dem."
  Han er dog sluppet igennem filtret før, primært gennem Berlingske Medier.

Men det er ikke hverdagskost og diskursen styres fortsat af Lex Balvig, selv om problemet er meget alvorligt og rammer tusindvis af mennesker hvert år.

Og voldens stigning i faktiske anmeldelser (klik for forstørrelse):0 kommentarer: