onsdag den 23. november 2011

Danske statobligationer går som smurt

Interessen for danske obligationer er særdeles stærk i øjeblikket, og helt usædvanligt er den danske rente kravlet ned under den tyske rente. Det er et udtryk for, at investorerne har fuld tillid til den danske økonomi.

Renten på den danske 10-årige statsobligation ligger i 1,967 pct. Den tilsvarende tyske 10-årige rente er på 2,036.


Dermed er rentespændet på ni basispoint i Danmarks favør, og det er første gang nogensinde, at Danmark har et så stort rentespænd i forhold til vores sydlige nabo. (...)

”Hvis den stærkeste økonomi i eurozonen har svært ved at hente kapital, så får man kuldegysninger ved at tænke på at de forestående auktioner i andre europæiske lande,” siger Mark Grant.


Kilde: Borsen.dk

Jeg får personligt også kuldegysninger over et underskud på 4-5 procent af BNP, som er det, som Danmark kan se frem til de næste par år. 
Vi er i dette tempo kun cirka fem år fra at have et ØMU-underskud på 60-70 procent af BNP.

Til den tid er tilliden til danske statsobligationer næppe særlig stor - den er helt sikkert aftagende, og vi kommer til at betale noget højere renter end i dag.

Danmarks ØMU-gæld var per oktober sidste år på 44 procent. Siden er den angiveligt vokset til mindst 47 procent.

Tilliden til tysk økonomi er naturligvis heller ikke væk, men markedet er godt klar over, hvor pengene til yderligere hjælpepakker skal komme fra, nemlig fra Tyskland og for lånte penge.

Frankrig er allerede ramt af 2 procentpoint højere renter end Tyskland på deres statsobligationer, der er ingen gylden løsning på det europæiske gældsproblem andet end øjeblikkelig reducering af de offentlige udgifter til et niveau, hvor man kan begynde at afbetale på gælden. Om det så kun er helt i det små, at det kan lade sig gøre, så vil det skabe ro på markederne og bedre vilkår for fremtidig vækst i kraft af, at man igen tør investere i Europa, fordi nu kender man udfaldet af besparelserne, der må komme før eller siden.
Den nuværende løsningsmodel er lammende for hele økonomien.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Men hvor længe vil det vare med vores nye F A RV EL regering?

Thomas Bolding Hansen sagde ...

Det vil vare lidt kortere tid, end under VKO og jeg tror på 4-5 år, så nærmer vi os en gæld, som markedet allerede har straffet andre lande for, Frankrig, Belgien osv.
Men tag ikke fejl, Danmark var også fortsat mod afgrunden, selv hvis VKO havde vundet endnu en periode.