lørdag den 12. november 2011

Boligmarkedet er hårdt ramt

Priserne på boligmarkedet har ramt deres naturlige niveau, men problemet er, at mange af dem som vil skifte en ejerlejlighed ud med et hus ikke kan gøre det uden et tab og en stor gældspost til en højere rente, fra EPN:

Første led i fødekæden på boligmarkedet er ved at forsvinde. Boligpriserne er nemlig faldet så meget, at omkring 25 pct. af samtlige ejere af ejerlejligheder i og omkring hovedstaden indkasserer et tab, hvis de sætter lejligheden til salg.

Det har store konsekvenser for resten af boligmarkedet, fordi ejere af lejligheder ofte flytter videre til et hus med have, når de får børn, men det er ikke længere muligt - de er fanget i lejligheden.


»Det er stærkt bekymrende. Det betyder, at fødekæden på boligmarkedet er brudt. Der kommer til at gå mange år, før disse ejere af ejerlejligheder kan sælge lejligheden og købe et parcelhus i stedet for,« siger Karsten Beltoft, adm. direktør i Realkreditforeningen. (...)Han finder det især bekymrende, at 18-20 pct. står til at tabe mere end 10 pct. i forhold til prisen, da der blev skrevet under på købskontrakten. 10-15 pct. af dem har endda tabt mere end 20 pct.

»Det siger mig desværre, at den nuværende stilstand på boligmarkedet vil fortsætte i mange år endnu,« siger Karsten Beltoft.


Det er en betragtning, som ekspert i danskernes boligøkonomi, lektor Jens Lunde fra Copenhagen Business School er enig i.


»Desværre overrasker tallene mig ikke. Og det bliver formentlig værre endnu,« siger Jens Lunde.


Han er tværtimod mere tilbøjelig til at tro, at boligmarkedet kan være ved at krakke.


»Ja, det tror jeg. Og det siger jeg altså ikke, fordi jeg synes, det er sjovt, men fordi flere indikationer peger i den retning,« siger Jens Lunde.


Her er prisudviklingen på det danske boligmarked fra 2001 af til andet kvartal 2011 (klik på billedet for at det bliver vist ordentligt):

0 kommentarer: