lørdag den 8. januar 2011

Om 20 år har vi tabt alt til Kina

Danske virksomheder har skabt omkring 100.000 nye arbejdspladser i Kina det seneste årti. Dertil kommer arbejdspladser i de Baltiske lande, Tjekkiet, Polen, Rumænien osv.

Der er også skabt lidt over 100.000 arbejdspladser i Danmark det seneste årti, eller var før krisen slog igennem, nu er de sikkert tabt.

Se selv denne detaljerede statistik, som Danmarks Statistik desværre kun har valgt at lade løbe til 2008.


Men! af de over 100.000 fuldtidsstillinger, er næsten 100.000 skabt i forretningsservice. Snakker vi om industrien, er der mistet 55.000 fuldtidstillinger. Dertil kommer nicher som privat sundhedsvæsen, der ikke overraskende er forøget med 50 pct til over 21.000. og meget andet.
Med andre ord, så er der blevet færre af dem, der smider penge direkte i hånden på hr. Jensen ved at producere et produkt, eller høste en råvare. Der er tilgengæld blevet flere af dem, der gerne vil have andel i hr. Jensens pengepung.
Jeg ved ikke, om folk er klar over forskellen på en industri, der skaber en arbejdsplads til hr. Jensen, hiver ham væk fra for eksempel offentlig forsørgelse, og giver ham penge i hånden i han bruge i butikken og så den ansatte i butikken, der ikke ville eksistere, hvis ikke nogen gav hr. Jensen penge i hånden til at forbruge.
Vi kan ikke leve udelukkende af at åbne butikker og sælge varer til hinanden, selv om vi sagtens kan hente produktionen i andre lande. Nok tjener de butiksansatte penge, som de kan bruge hos hinanden, men økonomisk ville det svare til en enorm indskrænkning, der skærer hovedandelen af økonomien væk. Industrien producerer alt andet lige til andre lande end Danmark.

Hvis vi ikke kommer i arbejdstøjet og tager læsebrillerne på snart, så ser det rigtig skidt ud for Danmark, på den anden side af 2030.

Citater fra interviewene med topfolk i erhvervslivet fra nedenstående video:

"Der 500.000 nye ingeniører i Kina, hvert år! Og der er 60.000 nye i USA og det er præcis af samme gennemsnitskvalitet."

"Det er svært at forestille sig Danmark som vidensland, uden at vi har produktion i Danmark, hvis Produktionen trækker ud af Danmark, så vil viden følge efter."
Det er trussel, vi skal tage alvorligt siger en - Det kan slet ikke siges nok, for det er præcis det, som det er. Og det er underdrivelse, såvel som det er en trussel, vi knap underdrive, men tendensen fra politisk hold er til beklagelse og sørgesange og derefter en nærmest komplet mangel på handling.
Der kan gå 20 år før prisen på nederlaget står indgraveret i granit, men til den tid er det også for sent, eller rettere en virkelig ultrahård opgave, at vende udviklingen i den anden retning.

1 kommentarer:

Morten - - - sagde ...

Problemet er bare, at det er en udmattet nation, man vil have til at løbe stærkere.

Sandheden er måske snarere, at vi skal forholde os komplementært til udviklingen. Og det kræver vel den erkendelse, at vi ikke kan rende hurtigere, end de energiske og ærgerrige kinesere.

Vi skal måske derfor prøve at finde en anden vej, som kineserne vil beundre os for. En rolig, stilig, og måske ligefrem åndfuld, europæisk vej. Blive lidt fattigere, men med værdighed.

Så kan det være, at de nyrige kinesere bevarer lysten til at øde deres formuer bort på europæiske kvalitets- og prestige-varer ;)

- Vi skal bare huske at give dem muligheden! Vi glemmer at sende nogle varer med tilbage i de containere, fyldt med kinesiske industrivarer bestemt for Vesten, der i dag vender tomme tilbage.

Det lyder fristende let at blive rig på import fra Kina, men det nye potentiale ligger i det stik modsatte for den driftige.

- - -