søndag den 15. august 2010

Den bitre pille venter på bordet

Pessimist, eller realist, døm selv. Jeg er i hvert fald ikke i tvivl om, at John Yde langt hen af vejen har ret. Kernen i det hele i et citat:

Vi er nødt til at acceptere, at vi er på vej ind i en helt anden økonomisk æra, hvor vi ikke længere kan leve for lånte penge, mener John Yde.


Den økonomiske aktivitet, som var knyttet boligmarkedet og til de billige lån, kommer ikke igen.

Til de mange økonomer, der forudsiger, at et stigende privatforbrug snart til trække økonomien i gang, svarer John Yde:

Det kommer ikke til at ske. Forbruget 2003 – 2007 var simpelthen ikke normalt. Forbruget toppede i 2007, og vi vil se det stabilisere sig på et lavere niveau. Vi har levet over evne, og amerikanerne har levet meget over evne. Det er formentlig i USA, at situationen ser værst ud, men en nedtur der vil hurtigt brede sig til Europa. Man går og venter på, at forbrugerne skal tage over, men det kommer ikke til at ske. De er forgældede, og mange er ligefrem teknisk insolvente. Forbrugerne får ikke lov til, en gang til, at leve over evne for lånte penge. Nu skal de tværtimod til at afdrage på gælden, og nationalstaterne skal det samme," påpeger John Yde.


John Yde regner med, at de danske aktier kan falde så meget som 50 pct. Så stort et fald, tror jeg nu ikke, at der er så stor fare for, eftersom de fleste aktier stadig ligger langt under det overdrevne høje bobleniveau, de lå på i 2007. Men hvis det er tilfældet, er det sandelig et godt tidspunkt at komme ind i de kernesunde virksomheder på.
Han har angiveligt ret i, at det i høj grad er sælgers marked, og det er naturligvis noget der trækker ned. Der er mange der vil ud, før kursen bliver slagtet. Men omvendt er der også mange der vil ind, når rabatten på aktien er stor nok.

Et direkte dobbeltdip er langt fra sikkert, men en langtrukket kombineret nedtur og stilstand - svage udsving op og ned, er det mest oplagte alternativ.

Det sikre er, at økonomien næppe vil køre på skinner de kommende år.

0 kommentarer: