fredag den 25. marts 2011

Nuvækstens historie 2010 - Offentlige udgifter steg med 4,8 pct.

Interessen for Nationalregnskabet, foreløbige tal i øvrigt - vi må vente til juni med de endelige, er druknet i anklager om, at Claus Hjort Frederiksen har undervurderet det offentlige underskud med hele 43 mia. kr.

Det er finansministeren sikkert glad for. Dejligt med medier, der vil stille ham til ansvar for at ikke besidde en krystalkugle.

Tænk hvis fokus i stedet endte på, hvordan det lige gik hans planer om at tøjle de offentlige udgifter med nulvækst.

Danmarks Statistik oplyste faktisk også i går, at det nemlig ikke er gået så godt. Faktisk er de samlede offentlige udgifter steget med over 4,8 pct. i 2010 til 1012,75 mia kr. mod 966,037 mia. kr i 2009.


Bedre held med nulvæksten i 2011 ønskes Finansministeren. Men med de høje indtægter staten får med nuværende oliepris, så kan festen vel fortsætte og nulvæksten endnu gang droppes.


Ikke uforståeligt, har man i Finansministeriet valgt at fokusere på det offentlige forbrug, der kun er vokset med 1,1 pct. 'Styr på det offentlige forbrug'.

Og så som en lille reminder, så har Staten, som regeringen jo direkte styrer, jo fortsat stiftet statsgæld for 85 mia. kr, ekstra i 2010, og sørget for at vælgerne nu skal betale 19 mia. kr. om året i renteudgifter alene for statens gæld.

Men når det nu går så godt, så er det måske slet ikke nødvendigt at låne så meget i 2011?

Der var i øvrigt primært tale om engangsindtægter, drevet af aktiemarkedets genopstand fra de døde, fremgår det af et notat fra Finansministeriet. Også de stigende oliepriser gav et pænt boost, der næsten forklarer resten.

Prisen på olie i år skal nok også være gunstig for budgettet, men efter som olien er ved at slippe op, så er det ikke et specielt holdbart plaster på såret.

Bonuslæsning: Danske Kommuner: Hjort vil ikke sige undskyld

er den vinklet!

0 kommentarer: