torsdag den 10. juni 2010

Superkandidat til årets bedste læserbrev

Fra dagens JP, et læserbrev af Bodil Steensen-Leth, der er forfatter:

Hvis der er humanitær krise i Gaza, er der tale om en humanitær katastrofe af dimensioner på Langeland. Og klimaet er ikke nær så behageligt. ...

Igen ser vi billeder af småfede, tilmed overvægtige palæstinensere, der slæber rundt på kæmpestore kasser med køleskabe og opvaskemaskiner, stole i skrigende farver - sådant er åbenbart på mode i Gaza - og kæmpestore sofapuder.

Og igen ser vi billeder af velnærede små børn iført solide sko med trykaflastende såler, yndige piger med chikke armsmykker og pikante hårprydelser og teenagere iført de lækreste jeans og smarte T-shirts i alverdens farver med sjove tryk og broderier, og hvad ved jeg. Og igen ser vi billeder fra markederne i Gaza med boder bugnende af de herligste grøntsager og frugter.

Humanitær krise?

Langelandsk katastrofe


Hvis det virkelig skulle være tilfældet, så har vi på Nordlangeland, hvor jeg bor, intet mindre end en humanitær katastrofe af dimensioner.

På Langeland - øen sammenlignes som bekendt ofte med Gaza - ser man aldrig så velklædte børn og unge. Udbuddet af frugt og grønt er elendigt, og her er slet ingen smarte biler, der fyldt med benzin kommer susende ud af smugler-tunneller. Her på Langeland, der størrelsesmæssigt er Gazas nordiske modstykke, er sygehus, politistation og dommerkontor for længst nedlagt, og butikker, skoler, biblioteksfilialer, busdrift, lægepraksis osv. lukker i en lind strøm. Som en indbygger fra Gaza siger (JP 6/6):

»En humanitær krise handler også om alle de andre ting, vi ikke kan få.«

Det er så sandt, som det er sagt!
Læs det hele på Jyllandspostens hjemmeside

Det her læserbrev er så meget spot on, at det er svært at lade være med at storgrine.

Vi har gjort personer til ofre, der er ikke er det.

Og at de får fred, når de giver Israel fred, der er deres ansvar at indse, og vores ansvar at fortælle dem det.

I mellemøsten gælder andre regler end her. Ikke sandt kammerat Napoleon?

Her skal muslimer og ikke-muslimer leve i fred og fordragelighed i samme stat. I mellemøsten skal Palæstinenserne bare have deres egen stat, fordi ellers er det fuldt berettiget, at de skyder nogle tusinde dårlige raketter af.
Ingen får så meget hjælp som dem, tag Afrika, der er man reelt fattige. Det er en hån at kalde Palæstinenserne fattige. De er også blandt de bedst uddannede i mellemøsten, ikke at den så højtbesungne uddannelseseffekt tilsyneladende har den store effekt.

De, både Gaza og Vestbanken har en gennemsnitlig samlet skoletid på 14 år, hvilket kun er to år mindre end Danmark, det samme som Ukraine, og syv år mere end i Pakistan.

Ud af en befolkning på over 4,1 mio, går så mange her på universitet:

In Higher Education Institutions, 138,139 students are enrolled in 2004/2005. Among them, 76,650 students (55% of total) are in traditional universities, 46,453 students (34%) are in open university, 6,034 students (4%) are in university college, and 9,002 students (7%) are in community college. The share of male is bigger than that of female in traditional university, open university and university college. On the other hand, the share of female is bigger in community college. [37](MOEHE 2005a) Gross enrollment ratios for higher education are 46.2% for total, 41.6% for male, and 50.9% for female in 2007[38]
Ovenstående er i øvrigt tal, der er over 5 år gamle, og på Gaza-striben er befolkningen for eksempel vokset med 40 pct. bare i perioden fra 1997-2007.

Medianalderen er i øvrigt så lav som mellem 20,7 år og med 36,7 pct. af befolkningen er under 15 år gamle på Vestbredden og endnu lavere i Gaza, nemlig 17,5 år og 44,1 pct. henholdsvis . Så kan i nok regne ud, at mange 19-29 årige går på universitetet.

0 kommentarer: