fredag den 26. december 2008

Når recession bekæmpes med recession

En insider spåede som nævnt i en tidligere post, at vi kun havde nået toppen af isbjerget med hensyn til den amerikanske/internationale finanskrise.

Men ikke nok med det, så er man i færd med at bygge næste isjerg. Som Asger Aamund, der kommenterer krisen på TV2 NEWS for nylig, så ligger problemet hos bankerne, ikke hos virksomhederne som generelt er solide nok.

I USA er renten praktisk taget nul. Resultatet er et låneboom, en stigning i låneansøgningerne.

Håbet er naturligvis at få gang i boligmarkedet og få priserne til at stige. Præcis det samme som vores regering, blandt andet, håber med sin hjælpepakke på 100 milliarder.

I virkeligheden taler vi om en simpel måde at skabe den vækst, vi er så fikserede på at fremmane hvert år.
Men et låneboom, uanset om det lykkes at få priserne op på bolig, er et kunstigt grundlag for vækst, og fremtidig vækst, skal per definition være mere endnu mere kunstig, for at kunne skabe en eksponentiel vækst, i forhold til det udgangspunkt som væksten hviler på.
Eller sagt mere nede på jorden, når væksten i 2007 hviler på et låneboom, er baseret på penge som er gratis at låne, så er væksten i 2008 enten et endnu større låneboom og højere vurdering af ejendomspriser og nybygning, ellers er det recession.

Det hele afhænger af at befolkningen spiller med og hvor længe de spiller med, på et tidspunkt vil priserne rasle ned igen, og så indtræffer/forlænges krisen endnu en gang.

Billige lån, for at gøre højere priser på boliger mere appetitlige, skaber kun tabere. Både banker, boligejere og boligkøbere. For priserne vil rasle ned på et tidspunkt for det flertal som ikke har solgt deres bolig! Bankerne får ikke penge nok ind i forhold til hvad de udlåner, og nye købere vil få sværere og sværere ved at få råd.

Det er med andre ord blot en garanti for recession og en yderligere forlængelse af denne.

0 kommentarer: