mandag den 10. november 2008

Livet kan være fedt - nyd det.

De er grimme at se på og de sviner og ødelægger miljøet med deres massive overforbrug af fødevare og det eneste I siger herinde er at det er synd for dem. Hvorfor er det hele blevet så politisk korrekt at man ikke må kalde en tyk person for en tyk person og at denne lever usundt og bør lægge livsstilen om??

Citat fra Sol debat


Fedme, i denne selvansvarlighedens tid, er blevet et stigma.

Videnskaben påpeger linken mellem fedme og visse livsstilssygdomme.

Men, det er et noget komplekst emne, alligevel ligger ligger det til højrebenet at se ned på fede mennesker, som denne artikel og debat viser.

Over halvdelen af danskerne ville ikke ansætte fede mennesker, hvis de var arbejdsledere.
Fede mennesker mangler jo selvkontrol og kan ikke tage ansvar for eget liv, hedder det sig blandt andet.
I Sverige har en undersøgelse vist, at ni ud af ti ledere er mindre tilbøjelige til at ansætte fede mennesker.

Hvorfor er dette forkert?

Det er det fordi, det er ikke fedmen i sig selv, der er problemet.
Den måde vores krop ser ud på, er i højeste grad bestemt af vores gener. Rigtig mange med almindelig kropsbygning har en usund livsstil uden at være fede, og en del fede har også en sund livstil uden at være slanke.
Dem som bliver fede, har simpelthen genetiske anlæg for at blive det, vi kan naturligvis alle blive fede, hvis vi overspiser, lige som vi alle kan blive slanke ved at underspise, sulte.
Men ikke alle vil kunne få en slank krop ved at leve normalt, der er nogle, der simpelthen er disponeret via deres gener for at tage på, mens andre kan leve af dårlig kost i store mængder uden det kan ses på vægten, i hvert fald mens de er unge, med alderen bliver det svært for de fleste at holde vægten nede, selv med sund kost.
Generne spiller både en rolle på forbrænding og mæthedsfornemmelsen.

Selv blandt personer som får en operation, der snører mavesækken sammen til en lille kugle, er der nogle som ikke kan tabe sig, det skyldes gener.
Det er mennesker som ikke kan leve normalt uden at tage på af biologiske årsager.
Der findes masser af mennesker, som spiser langt mere end dem, langt mere usundt og ikke tager på, det skyldes også gener.

Vi kan ikke alle komme til at ligne Sylvester Stallone i hans ungdomstid, der findes desperate mennesker i fitness centrene, der prøver alt, uden at komme til det.
Ser du på boksere, kan du se, at de ser meget forskellige ud, nogle har tendens til fedme og andre ser meget trimmede ud, de træner alle hårdt, forskellen igen er gener.

Et enkelt gen kan betyde utroligt meget:

Researchers in the lab of Kevin Wickman, Ph.D., associate professor of pharmacology at the University of Minnesota Medical School, removed a single gene from mice as part of an ongoing study to understand how the brain controls heart function. While some cardiac deficiencies were detected in these mice, the researchers unexpectedly found that these mice exhibited a predisposition to adult-onset obesity.


I et andet forsøg, et andet sted, knockoutede man et gen i forsøgmus og fik følgende resultat:

The Monell survey revealed that body weight was altered in over a third of the viable knockout stains; 31 percent weighed less than controls (indicating that the missing genes contribute to heavier body weight), while another 3 percent weighed more (contributing to lighter weight).

Extrapolating from the total number of genes in the mouse genome, this implies that over 6,000 genes could potentially contribute to the body weight of a mouse.

Tordoff comments, "It is interesting that there are 10 times more genes that increase body weight than decrease it, which might help explain why it is easier to gain weight than lose it."


Med det her, betvivler jeg ikke at store mængder dårlig kost, resulterer i fedme, lige som at sulte sig selv resulterer i underernæring.
Nej det her er et spørgsmål om, at ægget kommer før hønen og for en del ligger ægget i generne.
At være fed er ikke nødvendigvis det samme som at være uden kontrol, eller overspise, leve usundt og ikke dyrke motion.
Når man erklærer over en bred kam, at fede er oftere syge end normalvægtige, glemmer man normaltvægtige som lever usundt og hvis de ikke havde et godt stofskifte, ville være fede, som blander sig med normaltvægtige, der lever sundt og/eller dyrker motion.
Altså det er ikke fedmen, man skal se på som et problem.
For det er ikke det som er problemet:

Tyndfede. Begrebet henviser til mennesker, der trods en slank fremtoning, har en for høj fedtprocent. De har for lidt muskelmasse i forhold til fedt på deres krop. Det har de, fordi de spiser forkert og dyrker for lidt motion.

De tyndfede kan, trods deres slanke fremtoning, være lige så usunde som en synligt overvægtig person og besidde samme risiko for at udvikle livsstilssygdomme. Men ofte ved den tyndfede ikke, at risikoen for livsstilssygdomme er til stede, da både vægten og BMI tilsyneladende lader dem klare frisag. Men sagen er den, at man ikke behøver, at have synlige deller for at have for meget fedt på kroppen og være i risikozonen for at udvikle livsstilssygdomme.

Diabetes foreningen
Problemet er den dårlige kost og den manglende motion, et problem som mennesker af alle kropsstørrelser og former, fedtprocenter, osv. lider af.

At dømme en såkaldt overvægtig som et menneske uden kontrol, der spiser junkfood og drikker cola dagen lang - hvilke mange normaltvægtige også gør - er som at dømme et menneske, der er blegt og hoster som et menneske der ryger.

Virkeligheden er noget mere kompliceret og svaret er som altid viden.
Viden afvæbner oftest vores fordomme og det er kun godt.

Men overvægten i sig selv er ikke et problem, medmindre naturligvis den er for stor i forhold til musklerne og skeletbygningen som bærer den, hvilket dog så nok er et tegn på at man ikke motionerer eller lever sundt igen.

Faktisk er det mere usundt at være tynd og ikke motionere, end det er at være lidt overvægtig og dyrke motion. Og det er lige så usundt at være helt fysisk inaktiv, som det er at ryge.

Bente Klarlund Pedersen, overlæge, dr. med. ved Center for Muskelforskning på Rigshospitalet.


Fed er ikke lig med manglende kontrol, manglende motion, dårlig kost.
Tynd er heller ikke et tegn på det modsatte.
Mennesker dør hurtigt af at spise for lidt og skader deres krop, ved at ikke ernære den ordentligt.
Drop hysteriet angående vægten og deller, dyrk i stedet motion, spis god kost, skej ud i blandt, varierer din føde.
hvordan din krop ser ud, er i høj grad bestemt af dine gener og det eneste du kan gøre ved det, er sund kost og motion. Men selv det for nogle, vil det aldrig kunne forandre at kroppen ikke kommer ligne Mr. worlds, eller Mrs. universes, de er begunstigede med generne til at se sådan ud.

0 kommentarer: