tirsdag den 1. april 2008

Køn som vinkel

Hvis ikke havde fornøjelsen af at se DR i aften, bør i ikke misse genundsendelsen af programmet "Med andre øjne, det modsatte køn".
Den bliver genudsendt tidligt i morgen.
I programmet bliver en mand sat til at spille kvinde, altså ikke bare klæde sig ud, men tænke, tale, føre sig frem som en kvinde og viceversa.
Det var et uhyggeligt interessant program, der viser hvor dybt kønnet stikker i os, og hvor lidt vi egentlig kender hinanden, og er præget af fordomme.

Køn er ganske vist et i høj grad tillært fænomen, ud fra den vinkel at man ikke kan nævne en egenskab hos et køn, som ikke kan findes hos flere i det modsatte køn. Modsat måske evnen til at løfte 300 kilo, som igen jo skyldes en lang tillært proces.
Men generelt er der nogle forskelle, også i meget høj grad i biologisk forstand hvor forholdet mellem hormonerne er empirisk udslagsgivende.
Det skaber nogle generelle tendenser hos de to køn, som gør dem meget forskellige. Ligeledes er der naturligvis nogle fysiske forskelle, forskellen i kroppens organstruktur er velkendt. Knap så velkendt er det, at kvindens syn og hjerne fungerer to dimensionelt, derfor har mange kvinder stort besvær med kort og ingenørkunst, parallelparkering, afstandsbedømmelse osv. - Men der findes undtagelse. Typisk med højt testosteron niveau.
Omvendt kan kvinden se detaljer i større radius end en mand - manden ser typisk kun klart, hvad han direkte fokuserer på, altså til eksempel brysterne på en forbipasserende kvinde. Mens kvinden kan beundre mandens konturer og se han kigger direkte på hende, mens hun tilsyneladende kigger forbi ham med en bred margen.
Men psykologisk er der også mange sjove forskelle, som nogen vil hævde ville eksistere uanset hvor meget man opdragede en kvinde til at være en mand og omvendt - En kvinde med meget østrogen i kroppen vil aldrig kunne blive andet end en feminin kvinde.
Alligevel spiller vaner og kultur, oplærte roller naturligvis sin del. Hvor stor? Det er et meget åbent spørgsmål.

Det her bliver et emne jeg helt sikkert vil skrive mere om senere.

6 kommentarer:

Anonym sagde ...

Advarsel: Hvis du skriver alt for meget om det, kommer du måske på denne liste: http://blogbot.dk/?compilationId=472

Thomas Bolding Hansen sagde ...

Heh, Det ved jeg ikke nødvendigvis.

Der er nogle påstande på området.

Kvinder har i gennemsnit mindre IQ
end mænd.

For der er flere superintelligente mænd.

Men problemet er der også er flere superdumme mænd.

Så det svarer til at kalde alle amerikanere for rige:) At kalde manden for klogere end kvinden.

Der er nogle forskelle. Derfor bliver vi næppe nogensinde lige.
Men den ene bliver heller aldrig bedre end den anden.

Ligeløn, burde være givet. Men vores færdigheder er forskellige. Dog kun generelt. Der findes masse af kloge kvinder og masser af dumme mænd og vice versa.

Kønsdebat er derfor per definition afsporet, da den generaliserer, hvor individet gør forskellen.

Det interessante er jo hvor høj grad noget er tillært og noget er biologisk?

Thomas Bolding Hansen sagde ...

Problemet med kønsdebatten er vel der er flere fordomme, myter, forestilinger, kulturelle indlejringer og normer osv. End fakta :)

Anonym sagde ...

Det store problem er at tvangstanken om at vi er mentalt ens fører til en masse positiv særbehandling af kvinder, som derved skader mænd og samfundet.

Der vil i et retfærdigt og effektivt samfund være langt flere mænd i toppen og bunden af samfundet. I bunden får de lov at brede sig, feminismen som påstår at agere form ligestilling, kunne ikke drømme om at modarbejde mænds kurs mod bunden. Kun toppen skal de ikke have lov at dominere.

Dette gør feminister til hyklere udover at være forkæmpere for en dum og uretfærdig indretning af samfundet. Men debatten er jo bl.a. på maskulinmodstand.com

Thomas Bolding Hansen sagde ...

Jo, mandehadet kunne man godt være foruden. Og vice versa:)

Bunden må vi gerne indtage, at der findes flere superintelligente mænd, ja det er muligvis sværere at anerkende for feministklubben.

Vi bliver generelt aldrig ens, men individfaktoren er større end kønsfaktoren, så køn er et relativt og begrænset fænomen. Verden ville være et bedre sted uden dumme individer, specielt hvis de ophørte med at producere våben og magtsystemer - ingen rose uden torne:)

Tina Petersen sagde ...

Hej, jeg hedder "Tina Petersen" Jeg er fra Odense, Danmark. Jeg var gift i 9 år med Oliver, og vi havde begge to (2) sønner sammen. Oliver var min elsker i gymnasiet, min drømmemand og jeg elskede ham mere end ord kan udtrykke. Pludselig begyndte min mand at sove ude og give forskellige undskyldninger for, hvorfor han ikke kan komme hjem. De børn, der plejede at altid have været omkring deres far, ser nu byg. Han begyndte at have affærer med andre kvinder uden for ikke at overveje, hvordan børnene eller jeg vil have det.

Hele min verden blev knust, og det ser ud til, at jeg mistede den eneste person, jeg nogensinde virkelig har elsket. Det blev værre på et tidspunkt, at han anmodede om skilsmisse ... Jeg prøvede mit bedste for at få ham til at skifte mening og blive hos mig og børnene, men al indsats var nytteløs. Jeg bønfaldt og prøvede alt, men stadig, intet virkede.

Gennembruddet kom, da nogen introducerede mig for denne vidunderlige, store stavebeslag, der til sidst hjalp mig med ... Jeg har aldrig været fan af ting som dette, men besluttede bare at prøve modvilligt, fordi jeg var desperat og havde intet valg ... Han bad specielle bønner og brugte rødder og urter ... Inden for 2 dage ringede Oliver til mig og var ked af alt det følelsesmæssige traume, han havde forårsaget mig, han flyttede tilbage til huset, og vi fortsætter med at leve lykkeligt som en stor familie igen. hvad et vidunderligt mirakel doktor Zuzu gjorde for mig og min familie. Han hjalp mig også med at løse mit gigtproblem, som jeg har beskæftiget mig med i årevis

Jeg har introduceret ham for en masse par med problemer over hele verden, og de har haft gode nyheder ... Jeg er overbevist om, at nogen derude har brug for hans hjælp. For hastende hjælp af enhver art, skal du kontakte doktor Zuzu nu via hans e-mail: doctorzuzutemple@gmail.com eller WhatsApp ham på +2347013499818 og også kontakte doktor Zuzu på Viber via +2347013499818