onsdag den 11. juni 2008

Hvor der er fornuft er der håb

Den samlede sum af ufornuft i den muslimske verden er stadig høj.

Men der er dog et spinkelt håb forude, holdningen til selvmordsbombere har flyttet sig marginalt.

Det er ganske vist en næsten 1 år gammel nyhed, som 24 timer bragte i dagens udgave. Men selv i en agurketid kan noget interessant dukke op.

I følge PEW Global Research projektet er opbakningen til selvmordsbombning faldet markant i den muslimske verden:

Det skyldes angiveligt delvist, at når vi taler selvmordsbombning i dag, taler vi ikke "kun" (i deres øjne) om drab på de besættende Israelere. Men i langt højere grad om drab på uskyldige irakiske civile.

Men det kan ikke alene være grunden, selv om sådanne begivenheder uden tvivl kan betragtes som inspirerende til en revurdering af rationalet bag selvmordsbombning og de grupper som udfører den.

Ligeledes er støtten til Osama Bin Laden faldet:


Det samme er tilfældet med supporten til ekstremistisk islam.

Men ikke alt er fryd og gammen, støtten til islam og dens indblanding i politik, til sharia er stadig stor.

En del-fundamentalistisk vinkel er ikke noget som holder hel-fundamentalismen fra indflydelse og magt.
De 30 procent tyskere der stemte på Hitler i sin tid, havde næppe ønsket om holocaust som motiv. Det var en ikke for direkte artikuleret målsætning fra nazi-toppens side.
Så i støtten til mere islam kan fundamentalistisk islam, inklusive jihad og en strengt fortolket sharia, let snige sig med.
I øvrigt mener disse ekstreme muslimer, at de har gud på deres side langt ud i vanviddets yderste afkroge. Så hvad flertal mener, er ikke noget de tillægger den største værdi.

Flertallet af muslimer er moderate, mere eller mindre moderne, men ufornuften spiller stadig en farlig og stor rolle i disse samfund.

Men Islam er først og fremmest en trussel mod sig selv.

0 kommentarer: