tirsdag den 2. februar 2010

Mørketal og lidt spin

Her kommer lige en samlet post om vold og voldtægt, fra to historier jeg snublede over i går.

Først har Balvig lavet en undersøgelse, han ikke ser trang til at bortforklare. Den drejer sig om voldtægt, og det er stort set altid en alvorlig forbrydelse. Det mener jeg dog også vilkårlig overfaldsvold er.

Den drejer sig om skyggetal. Undersøgelsen kommer frem til det reelle tal er 3000, for dem som tvinges til sex med vold og trusler om året.
Hvis vi anlægger det perspektiv, at sandsynligheden for at blive offer er størst, når man er ung, er bopælsrelateret osv. Så er risikoen højere for visse piger, end andre og det er det i øvrigt af langt flere årsager end nævnt her - nogle er langt mere eksponeret end andre, på grund af udseende, på grund af håndtering af trusler osv.
Men hvis vi i simplicitetens navn siger, at 16-24 årige har størst risiko, så er der rundt regnet 255.000 kvinder i den alder. Perioden de er i den alder er god for 24.000 voldtægter. Det er naturligvis meget simpelt sat op og voldtægt rammer alle aldersgrupper, men sådan noget skal nogle gange sættes i et alternativt perspektiv og hæves udover "det-sker-vel-for-få-tankegangen.

Som Balvig rigtigt siger, er der angiveligt også en del, som slet ikke vil indrømme, at det er sket, eller fortælle om det.

Den anden historie rummer favoritvinklen, volden falder. En dag får jeg nok lyst til at gå Infomedia igennem, med henholdvis "volden falder" og "volden stiger", "**** er faldet", og andre mulige kombinationer. Hvis man hurtigt søger på "mindre vold, giver det 600.000 resultater på Google, hvis man søger på mere vold, giver det 125.000 resultater, kig selv resultaterne igennem, der er også en tilsyneladende forskel med et hurtigt blik.

Mindre vold - især mindre grov vold

Det er ikke fordi det er forkert, at volden er faldet mellem 2007-2008, målt på anmeldelser.

Men det er set før og volden er stadig steget markant set over længere perspektiver, trenden er og har været markant opadgående.

Jeg zoomer specielt ind på disse små detaljer i artiklen:

Også antallet af anmeldelser om "grov vold" er faldende: Sidste år blev der anmeldt i alt 1549 sager - et faldt på godt fire procent i forhold til året før.

Mængden af sager om "særdeles grov vold" er nogenlunde det samme som i 2008 - men markant lavere end i de ti år, der er gået forud.
Vi taler om ganske få tilfælde, når der er grov vold, det burde nævnes med det samme, når vi er nede xx cifrede tal.'

At volden er på retur over to år, for den er det fra 2007 er dog gode nyhder, men trenden skal holde, som sagt fald over en årrække er set før, efterfulgt af en voldsom stigning.

Så har vi det sidste markerede, det er direkte løgn og er det på alle mulige parametre, det sidste fald i alvorligere vold var på fra 16 til 14 tilfælde.

Sådan her her så det ud før perioden 2007-2009 (skal nok lige klikke for at få det i fuld størrelse):Fra Strafna2 i Statistikbanken.

Som i kan se er volden også faldet enkelte år i den periode, men overvejende er den steget og steget meget.

De fleste år er volden steget, alligevel er det nok noget lettere at finde en artikel, med vinklen "volden falder", end med at "volden stiger".

Det er mit umiddelbare bud og mens vi snakker "snestorm", som svenskerne og nordmændene ville kalde en kort snebyge, som om verden var ved at gå under, så taler vi med mørketal om over 30.000 ofre for vold om året.
Så kan vi gentage øvelsen: Unge mænd = mest risiko. Bosat hvor? osv. over 300.000 tilfælde på ti år.

Volden stiger ikke, volden falder, blah blah og den blodtud kom helt tilfældigt, det var sneen!

0 kommentarer: