fredag den 30. oktober 2009

Bagger gange mange

Jeg har aldrig kunnet forstå al det skriveri om Bagger sagen. Den historie om pantebrevshajerne, som om nogen er skyld i vores del af bankkrisen er langt vigtigere. Jeg har skrevet om den før -

her i posten: "Illusionernes marked."

Det burde stadig være den sag medierne vender og drejer, dag ud og dag ind, uge efter uge, set fra mit synspunkt.

Nu kommer det frem, at de krakkede banker alene har mistet fem milliarder:

Gambling med pantebreve har kostet de danske banker og realkreditinstitutter et stort milliardbeløb.

Alene de banker, der nu får kunstigt åndedræt i Finansiel Stabilitet, har tabt mindst 5 mia. kr. på de ejendomsspekulanter, som Morgenavisen Jyllands-Posten afslørede i artikelserien Det Store Ejendomsspil i 2007.

Det oplyser bestyrelsesformand i Finansiel Stabilitet Henning Kruse Petersen.

»Er der en sektor, der har været med til at slå banker ihjel, så er det ejendomssektoren. Og den ejendomssektor har været drevet af nogle spekulative prisstigninger på fast ejendom, som vi i branchen har kunnet følge og som er løbet ud af kontrol.

16 af deltagerne i Det Store Ejendomsspil er i dag gået konkurs, og de har også påført BRFkredit, Forstædernes Bank, Dansk Pantebrevsbørs og en lang række mindre banker tab, der har rundet 1 mia. kr.

For at kort opsummere det store ejendomspil. Så bestod taktikken i at man lavede indbyrdes aftaler i gruppen.
A ejer en bygning, som måske kun reelt er otte millioner værd, så reel som en bolig vurdering nu kan være. Han aftaler med B, at han vil sælge denne bygning til ham for 10 millioner kroner, og siden købe den tilbage for 15 millioner kroner, hvorefter han laver en aftale med C om at hvis C køber hans bygning for 20 millioner kroner, så køber han en bygning af C for igen et overdrevent beløb.

Sådan har en lille indspist klub af uhæderlige spekulanter altså solgt ejendomme internt mellem hinanden.
Det har de så høstet kreditter og pantebrevværdier på, baseret på ejendomsværdier, som ikke var i nærheden af det reelle.

Det har kostet de dumme, eller bestukne banker ( enkelte medarbejdere som var smurt til at deltage ) en masse milliarder og dermed udløst en markant krise.

Men min pointe går videre end det.

Hele boligmarkedet har været en stor boble, hvor priserne er blevet kunstigt forhøjet udover det reelt markedsbæredygtige.

Disse hajer har lavet en grov og totalt uanstændig udnyttelse af det forhold, at boligpriserne mange steder pludselig steg med 100 procent, eller 200 procent. Altså en mildest talt væsentlig inflation i boligpriser var allerede i gang. Disse mennesker har skamredet den!

Problemet her strækker sig altså i mine øjne langt længere end til en lille og i øvrigt alt for overset gruppe, af hæmningsløse pantebrevssjakaler.

Det strækker sig langt ind på Christiansborg, hvor politikere har nægtet at gøre noget ved inflationen i priser på boligmarkedet, en boble der måtte briste på et tidspunkt.
For de var alt for tilfredse med den vækst i BNP og beskæftigelse denne udvikling gav, uden at tænke over at en dag ville boblen briste med et brutalt bagslag.

Problemet har i øvrigt også været i USA, hvor en økonom anslog, at 50 procent af væksten i USA var relateret til boligmarkedet, altså for eksempel hvis væksten var 5 procent på et år, så var boligmarkedsandelen 2,5 procent.

Tager vi Danmark, ville de ikke overraske mig, hvis den vækst vi har haft de sidste 10-20 år helt forsvinder, hvis man korrigerer for den andel af væksten i BNP, som boligmarkedet og sundhedsydelser står for.

Jeg begræder at de færreste af mine medstuderende og færdigtuddannede har den store forstand på økonomi, der er ikke noget, som betyder mere for et samfund som vores. Skulle man være i tvivl om det, kan man bare se på den nuværende krise.
Og jeg vover påstanden, at efter en midlertidig bedring venter der noget langt værre.


Læs også "Når recession bekæmpes med recession"

0 kommentarer: