fredag den 19. juni 2009

Økonomisk krise - Ikke nødvendigvis

Det vælter rundt med utallige daglige optimistiske og pessimistiske meldinger angående udviklingen i verdensøkonomien.

Det er naturligvis svært i den sammenhæng, at vurdere hvad man egentlig skal tro på.

Men jeg har mest fidus til nogle af "pessimisterne" (indsigt giver til tider stor grund til pessimisme), som George Soros og Johan Norberg.

Sidstnævnte advarer mod den lave rente, såvel som Soros, som også identificerer den lave rente som en del af problemet, her er Johan Norberg:

Den internationalt kendte svenske historiker, forfatter og liberalist Johan Norberg advarer nu mod, at det lave renteniveau, som sættes af verdens central- og nationalbanker for at dæmpe finanskrisen, kan resultere i en meget værre finanskrise om f.eks. fem år, hvis det fastholdes. Det skriver Dagens Nyheter ifølge epn.dk.
"Det holder ikke. Renten er så lav, at meget ser vældigt billigt ud. Det betyder, at boligkøberne har meget små marginer i deres økonomi. Og før eller siden stiger renten igen, og så falder boligpriserne. Det var det, som skete i bl.a. England," påpeger Johan Norberg.
Et lånefinansieret overforbrug og for den sags skyld boligpriser kunstigt holdt høje at lav rente, skaber en boble inden for økonomien, som helt sikkert vil briste på et tidspunkt, det har vist sig svært for bankerne og deres kunder at finde balancen.

Hellere en højere rente, mere næring før tæring, selv om det giver lavkonjunktur i nogle år. Så er det blot en fase mens vi stabiliserer og vender tilbage til en mere solid økonomi - baseret i højere grad på reelle værdier og aktiver.

Optimistiske er de heller ikke i Jyske Bank:

Banken forventer et underskud på de offentlige finanser på 76 milliarder kroner i 2010, skriver dagbladet Børsen.

Og mens vi venter på de dynamiske effekter - høm - høm:

Han vurderer, at 175.000 danskere vil være ramt af ledighed ved udgangen af 2010.

- Derudover skyldes det store underskud de forskellige finanspolitiske lempelser blandt andet i form af skattereformen, som er underfinansieret, siger Niels Rønholt.

Ikke blot herhjemme ser det skidt ud:

FNs fødevare- og Landbrugsorganisation, FAO, fastslår i en ny rapport, at over en milliard mennesker verden over sulter. Det er ca. en sjettedel af jordens befolkning. Og det er 100 millioner flere end i fjor.

I modsætning til tidligere er det ikke naturkatastrofer, tørke eller fejlslagen høst, der er årsagen, men den økonomiske krise, der har ramt så godt som alle lande i verden, fremgår det af rapporten.

Sult kan føre til ufred
Sultkrisen udgør ikke kun en personlig tragedie, men udgør en stor fare for fred og sikkerhed i verden, da lande risikerer omfattende social uro, hedder det i rapporten.


De selvsamme lande producerer babyer på samlebånd og vil være hovedårsagen til at jordens befolkning vokser med 3 millarder mennesker mere inden 2040.

Verden er en træg organisme, der nok bevæger sig frem, men gør det langsomt og med brutale fald ind i mellem.

Det kræver ingen Jesus at love gråd og tænders gnidsel. Det kræver blot kendskab til menneskets natur og økonomiske forhold.

Det her århundrede vil få sidste århundrede til at minde om edens have i worst case. I bedste tilfælde bliver det blot blodigt på sædvanlig hjernelam og desperat menneskelig vis

En pessimist har talt.

0 kommentarer: