mandag den 23. november 2009

Modeløsninger der batter som en skrædder i helvede

Verden er forandret. Men vi har slet ikke fattet det endnu. Her tænker jeg ikke på Islam, men på de asiatiske tigerøkonomier.

Ærligt talt, uden væksten i det offentlige, og boblen på boligmarkedet, havde vores BNP set skidt ud. Ikke at det er vokset så kraftigt.

Erhvervsøkonomisk chef i DI Kent Damsgaard drømmer om de gamle dage med vækst og giver sit bud på, hvad der skal til:

Væksten ikke kommer tilbage til de gamle stigningstakter, hvis virksomhederne ikke råder over tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft.

- Populært sagt: Hvis vi ikke fortsætter med at være "klogere" end andre, så kan vi ikke blive ved med at få en overpris for vores varer, siger Kent Damsgaard.

Det er sagens kerne, vi kan ikke under nogle omstændigheder blive ved med at få en overpris for vores varer.

Kina og Indien vil snart producere stort set alt, til langt billigere penge, end det kan produceres for i Danmark.
Sat på spidsen, så har vi ikke en jordisk chance over for kinesiske virksomheder, som ikke blot har lave løn omkostninger, men oven i købet helt kan undlade at udbetale løn i flere måneder, fordi medarbejder rettigheder er en by i Rusland.
Virksomheder forsvinder hurtigere, end de opstår. Det er i hvert fald tilfældet med arbejdspladserne hos industrien og de klassiske erhverv.

Det er unfair konkurrence, når vores virksomheder skal kunne sælge lige så godt, som tidligere, i kampen mod lande uden højt lønniveau og øvrige lave udgifter.

Frihandel er set med idealismens briller godt. Men på det pragmatiske plan, tjener det hverken os, eller arbejderne i de lande, som har få rettigheder, og heller ikke får dem, så længe det at være det billigste land, er et konkurrence-parameter.

Det vil ikke forandre det overvejende billede meget, selv om eventyret om de hundredtusinde kloge hovedet kommer til Danmark.

Derimod bør vi følge trop med Tyskland, hvis de halverer selskabsskatten fra 30 procent til 15 procent. Ellers er vi ikke konkurrencedygtige med vores største eksport marked.

Men sådan kommer det næppe til at gå. Den angiveligt kommende regering vil jo forhøje selskabsskatten og indføre millionærskat.
Den danske økonomi har bly i røven, og S/SF vil sende den hurtigere mod bunden.

Den har længe vippet på kanten af skrænten og der skal altså noget mere omfattende til alá eliteuddannelser og højnet udannelsesniveau, iværksætterånd, reducering af omkostninger for virksomhederne - kraftig.
Før der bliver lys for enden af tunnellen.

Velfærd kommer ikke dalende ned fra himlen og samfundspungen er ikke magisk, selv om det ville være rart.

Cia spår som sagt at EU går ned om 15 år, medmindre vi reformerer vores velfærdssystemer.

Det er næppe helt forkert, selv er jeg lidt mere optimistisk og regner med, at vi kan holde skindet på næsen - i enkelte lande som Danmark - indtil 2030 og efter 2050 er velfærdsstaten som vi kender den forsvundet, ikke blot reformeret.

0 kommentarer: