onsdag den 10. december 2008

Økonomiens Automatpilot

Fik desværre ikke set og hørt det grundigt, satsede på at det blev genudsendt og kom midt ind i det.
Men på TV2 News her i dag var unge Helveg Petersen og Mogens Lykketoft inviteret til studiet til en lille debat om den aktuelle finanskrise.

Jeg bemærkede desværre ikke den store forståelse for, hvad der er gået galt hos Lykketoft. Lidt skuffende, men jeg havde faktisk forventet mere fra en en tidligere finansminister med rygtet som en af de af de mest økonomikyndige politikere, vi har i Danmark.

Så vidt som jeg fik fat i det, anbefalede Lykketoft to retninger for at få gang i Økonomien igen.

Den ene var øget investering i byggerigenren inden for det offentlige. Målet var at få sving i økonomien og beskæftigelse til håndværkerne igen.

Problemet er ikke så meget forslaget som timingen. Danmark kan i følge regeringens nyeste opgørelse forvente underskud på de offentlige finanser på 23 milliarder i 2010.
Regeringens bud er næppe underdrevet. Det afhænger dog meget af indtægten fra Nordsøolien, altså olieprisen.
Hvis Lykketoft havde fremsat dette forslag for et par år tilbage, havde det været en glimrende idé, koblet med tiltag over for det private boligmarked.
Så kunne man have fordelt boblen på byggemarkedet lidt mere over i det offentliges favør, og man havde haft økonomien til det.
Men nu har vi allerede haft en bristet boble på byggemarkedet, at blæse en ny med sin absolut begrænsede levetid, med et offentligt åndedræt som er plaget af rygelunger, er en meget dårlig idé for indeværende stund. Der kan muligvis med fordel, forsigtigt, investeres en smule, men nogen stor boblet satsning bør det aldrig blive.

Hans andet forslag, var at investere i bæredygtig økonomi, og gøre os mindre afhængige af olien. Nu er vi ganske vist ikke specielt afhængige af olien, vi er jo selvforsynende. Så en høj oliepris eller andres afhængighed af olien er til vores fordel. Altså ikke et middel til at afhjælpe den nuværende krise.
Dog synes jeg, hans forslag af andre årsager, er ganske glimrende. Fordi det er en langsigtet investering, og fremtiden tilhører dem som har de bedste teknologiske løsninger på det bæredygtige område.

Men noget godt bud på hvordan vi kommer ud af den nuværende krise, kom der ikke.
Jeg er i øjeblikket i færd med at læse George Soros' nyeste bog "The new paradigm for financial markets - The credit crisis of 2008 and what it means", den skal jeg nok vende tilbage til en gang når jeg har tid.

Men indtil videre burde den være tvangslæsning for vores politikere, ja når Lykketoft har brug for at læse den, tør jeg ikke tænke på, hvad de andre har brug for.

0 kommentarer: