Det grundlæggende har Jim Rogers dog ret i, de vestlige økonomier er passé, et overstået kapitel i verdenshistorien, men vi forventer at de stegte duer fortsat vil falde ned fra himlen.
Investorguru dumper Europa og USA
Hvis man leder efter en positiv vurdering af de klassiske store økonomier i den vestlige verden, er det ikke investorguruen Jim Rogers, man skal henvende sig til.
"Jeg har ikke købt aktier i mindst halvandet år. Jeg ser mere uro forude på valutamarkedet og verdensøkonomiens problemer er stadig ikke blevet løst. Jeg er flyttet til Asien, for det er der, jeg ser de store muligheder frem for i Europa og USA," siger han i et interview med den engelske avis, The Telegraph og fortsætter.
"Flere af de asiatiske økonomier er fortsat frem, mens resten af verdenen led, men de asiatiske økonomier kan ikke trække resten af verden ud af problemerne."
Overskudssamfund
Han mener, at det skifte som fandt sted i 1920'erne til 30'erne, hvor verdensøkonomiens kraftværk skiftede fra Storbritannien til USA, her og nu finder sted fra USA til Asien.
"Kontinentet huser de største kreditorer i verden - Korea, Kina, Japan, Taiwan, Singapore et cetera. De har alle overskud, mens de andre store økonomier har massiv gæld," påpeger han og fortsætter:
"Hvis nogen fortalte mig, at de vil bygge en fabrik i Europa, så ville jeg havde enhver ret til at spørge, om de er dumme," mener han.
Holder sig fra de britiske øer
Rogers nævner den britiske økonomi med den i hans øjne overvældende gæld. Han har af den grund ingen investeringer i Storbritannien.
"Storbritannien drog i lang tid nytte af Nordsø-olien og City of London, som finansielt center, som øgede dets internationale indtjening. Jeg ser ikke noget, som kan erstatte den omsætningsstrøm. Handelsbalancen og gældsniveauerne vil blive værre," siger han.
Det samme gælder USA, som Rogers kalder den 'største debitor verden nogensinde har set'. Her har han heller ingen investeringer. Det er Californiens truende konkurs og en Federal Reserve, han tvivler på, har nok 'faldskærme' tilbage, der blandt andet skræmmer ham væk.
Godt øje til sølv
Han mener ikke, at ældrebyrden i Asien er nogen byrde på samme plan, som den er det i Europa.
"Den store forskel er, at de asiatiske økonomier har store opsparinger, og de europæiske økonomier har stor gæld. De europæiske regeringer har lovet deres borgere store generøse statsbetalte pensionsordninger, hvilket ikke er noget de asiatiske regeringer har gjort," påpeger han.
Selv har han investeret meget i guld for tiden. Han vil dog ikke anbefale køb af guld, men fremhæver, at sølv ligger 60 pct. under den historiske topværdi. Platinium og Palladium er også langt fra deres historiske højdepunkter.
Han ser også muligheder i landbruget, efter 30 års forfærdelige tilstande. Der er en stigende efterspørgsel efter fødevarer, hvilket gør branchen til en af de få, han er optimistisk med hensyn til.
Kilde:
Original interview på engelsk:
0 kommentarer:
Send en kommentar