mandag den 9. august 2010

Boligboblens uhyggelige spøgelse i amerikansk økonomi

Siden begyndelsen af halvfemserne er det japanske hovedaktieindeks, Nikkei 225, raslet ned i værdi. I november 1993 lå indekset på 19.381,24. I dag er det endt på 9572,5.
For at holde kunstigt liv i økonomien har den japanske regering anskaffet sig en af verdens største statsgældsposter målt i forhold til BNP.
I USA og Europa nærmer vi os måske punktet, hvor vi har brændt det økonomiske lys i begge ender.

Jeg skrev i maj om boligboblens uhyggelige spøgelse i dansk økonomi.

Jacob Brøchner Madsen luftede sin pessimistiske forventninger for nylig om, at boligpriserne er 20 pct. overvurderet.

En ting er sikkert, markedet har ændret sig:


Er man på udkig efter et nyt hus, så behøver man ikke bevæge sig ret langt ned ad den nærmeste villavej for at finde et "til salg"-skilt: Hvert 25. hus i Danmark er til salg, viser en analyse fra ejendomsmæglerkæden Home.

Tilbage i 2006, da det så lysere ud på boligmarkedet, skulle køberne forbi hele 68 villaer, før én var til salg.
I kulissen venter husejer efter husejer, der en en dag skal til at afdrage på sit "afdragsfrie" lån, der er baseret på en ejendomsværdi, der er ved at forsvinde ud i den blå luft.
I dag er omkrig 150.000 familier teknisk insolvente, om nogle år kan tallet vise sig at være langt højere.

Boligboblen var vores form for kunstigt åndedræt til økonomien. Havde vi valgt den japanske model, kunne vi måske have styret det bedre.
Endnu bedre kunne vi have accepteret i tide, at konkurrenceevnen kræver reformer, ikke blot af efterløn, men også forandringer i den kompetenceskabende sektor - kaldet uddannelsessystemet, såvel som færre og mindre lønstigninger, såvel som nedskæringer i passive ydelser, samt mere kapital og færre lån.

Økonomiuddannelsen havde fri optagelse i år, mens de pludrende akademiske grader havde den største søgning. Det siger vel ikke så lidt om et samfund.

Selv USA har lang vej ud af krisens klør, omend landet har langt bedre overlevelsesmuligheder.

Den tekniske insolvens gælder nu for 21,5 pct. af låntagerne til boligkøb i USA.

Den tidligere rådgiver for Ronald Reagan advarer nu om en mulig statsbankerot i USA.

Det er svært at skrue tiden tilbage til dyre renter, når man har vænnet en hel økonomi til billige - nærmest gratis - lån. Men stigende renter på lån kommer, da udlånerne ellers ikke kan skrabe nok penge ind. Det vil knække halsen på mange private låntagere, og hvis renterne på de amerikanske statsobligationer stiger, da tilliden til den amerikanske økonomi falder, så kan også den amerikanske regering knække nakken.
Det er næsten uafvendeligt at begge renter kommer til at stige. Det vil i så fald kræve lynhurtige og dramatiske nedskæringer og skæbner, der får lov til at synke til bunds, for at undgå halsen knækker. Hvis der handles hurtigt bliver halsen angiveligt kvalt langsomt i stedet, da en masse forbrug vil forsvinde ud af kredsløbet, småkriser og usikkerhed vil hærge i mange år.

En mere grundig banktest har vist
, at 40 europæiske banker er i fare for at krakke.


Det er ikke så meget valget mellem pest eller kolera, som det er mellem et bid af en Sort Mamba eller kræft med efterfølgende kemobehandling.

Personligt tror jeg mindst ti års krise venter - værre end det vi oplevede gennem halvfemserne, men USA vil komme relativt stærkt ud på den anden side. Dog tror jeg, at man skal vælge sine amerikanske og europæiske aktier med meget omhu.

Spørger man Paul Jorion
, venter der verden en ny krise i 2012, med nyt afsæt i den amerikanske boligboble:

Allerede i 2004 forudså og beskrev han detaljeret den kommende finanskrise. Nu forudser Paul Jorion, at verden senest i 2012 bliver ramt af en ny ødelæggende, økonomisk krise...

For det første vil staternes egen gæld udgøre et stigende problem. I år skal USA låne 1.700 milliarder dollars. Også Frankrig, Spanien, Japan og Storbritannien skal låne kolossale beløb.

»Der er slet ikke penge nok på lånemarkedet på grund af krisen. Det vil derfor være de svageste stater, der må betale den højeste rente, hvilket vil svække dem yderligere og gøre verdensøkonomien endnu mere skrøbelig,« vurderer Paul Jorion i Ugebrevet A4...

For det andet er udsigterne dystre for den kommercielle del af det amerikanske boligmarked -kontorer og hoteller. Her er alt bygget på kreditlån, og mange af disse lån skal fornyes i 2012.



Det kan blive allerede i år, eller næste år. men spøgelset kommer til at hærge de næste ti år og derefter venter japanske tilstande, hvis vi altså til den tid har fået afskaffet statsgælden, ellers har vi ikke engang råd til det.

Pessimister har ikke altid ret, men de har oftere ret end optimister.

Personligt har jeg grebet fat i Roger Scrutons, "The uses of pessimism".

Driften til at skabe vækst med alle kunstige midler og sminke sig til bedre økonomiske præstationer i både det offentlige og private ligger så dybt i mennesket, at man vil gentage alle fejl for at nå de økonomiske.
En dag er lyset brændt i begge ender, det er det i mine øjne allerede nu. Det kræver næsten utænkelige løsninger såsom renteforhøjelser, færre lån og mere rede kapital, drastiske offentlige besparelser, at gå tilbage til en realøkonomi i andægtigt tempo fremfor den nuværende bobleøkonomi, der kører på gasserne i tanken og forsøger at presse så mange kilometer ud af den som muligt.

0 kommentarer: